Pożywne śniadanie z jajkami i awokado

Taki posiłek pomoże zrzucić ci zbędne kilogramy!

Składniki

  • 125 g awokado
  • 1⁄4 czerwonej cebuli, drobno posiekanej
  • 30 g sera feta o obniżonej zawartości soli i tłuszczu, pokruszonego
  • 3 pomidorki koktajlowe, pokrojone na ćwiartki
  • sok z cytryny, sól,
  • pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka octu
  • 2 duże jajka
  • 2 kromki chleba pełnoziarnistego
  • 1 mała garść liści młodego szpinaku

Sposób przygotowania

Włóż awokado do miseczki i lekko rozgnieć widelcem. Dodaj cebulę, fetę, pomidorki, sok z cytryny, sól oraz pieprz i dobrze wymieszaj Napełnij rondel wodą do wysokości 8 cm. Dodaj ocet i zagotuj na średnim ogniu, po czym zmniejsz płomień. Gdy woda zacznie wrzeć, wbij do niej jajka i gotuj przez 2-3 minuty, jeśli chcesz mieć półpłynne żółtko, lub 3-4 minuty, jeśli ma być twarde. Wyjmij jajka za pomocą łyżki cedzakowej i odsącz na ręczniku papierowym. Opiecz chleb w tosterze. Przełóż tosty na talerz, połóż na nich szpinak, pastę z awokado i fety oraz jajka.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje