Proste ciasto ze śliwkami

Weekendowe, dla rodziny.

Składniki:

  • 20-30 dojrzałych śliwek
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 5 dużych jaj
  • 3/4 szklanki śmietany 12 proc.
  • 1/3 szklanki oleju
  • niepełna szklanka cukru
  • 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
  • aromat waniliowy
  • szczypta soli
  • 1 łyżka mąki

Przygotowanie:

1. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodaj 1 łyżkę cukru. Pozostały cukier wsyp do żółtek (zostaw 1-2 łyżeczki - przydadzą się do posypania śliwek). Ubij kogiel-mogiel, wlej śmietanę, olej, aromat i wymieszaj. Wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj. Stopniowo i delikatnie dodawaj ubitą pianę z białek.

Reklama

2. Ciasto wlej do formy. Śliwki umyj, przekrój na połówki, wydryluj. Ułóż je na cieście skórką do dołu, posyp cukrem. Piecz w temperaturze 180 stopni C ok. 45 minut. Po wystudzeniu posyp cukrem pudrem.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje