Proste dania dla zabieganych

Przygotujesz je w mig!

Kanapki z pastą
Kanapki z pastą123RF/PICSEL

Pasta z tuńczykiem i kukurydzą

Sposób przygotowania

1. Tuńczyka osącz z zalewy na sicie. Zmiksuj w blenderze lub rozdrobnij widelcem. Dodaj anchois, majonez lub serek, kukurydzę i masło. Przypraw solą, pieprzem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Całość zmiel na gładką pastę. Wstaw do lodówki na godzinę. 

2. Bułkę pokrój na cienkie kromki i podgrzej na suchej patelni lub w opiekaczu. Posmaruj przekrojonym ząbkiem czosnku, masłem. Nałóż pastę z tuńczyka. Kanapki podawaj z posiekanym drobno szczypiorkiem i kukurydzą.

Kanapkowa pasta z makreli - jak ją zrobić?Interia Kulinaria
Naleśniki z żurawiną
Naleśniki z żurawiną123RF/PICSEL

Naleśniki z żurawiną i serem

Sposób przygotowania

1. Mąkę wymieszaj z przyprawami, dodaj jajka, wodę i mleko. Zmiksuj na gładkie ciasto. 

2. Usmaż naleśniki. Nałóż plastry sera, podsmaż. Podawaj z żurawiną, serem i kukurydzą.  

Przepis na naleśniki z seremInteria Kulinaria
Quiche
Quiche123RF/PICSEL

Quiche z brukselką

1. Mąkę posiekaj z masłem i solą, dodaj jajko, wodę, zagnieć. Schłodź. Wyłóż formę ciastem. Brukselkę oczyść ze zwiędłych liści. Włóż do osolonego wrzątku i gotuj 5 minut. Schłodź pod zimną wodą. 

2. Kiełbaski zrumień na rozgrzanym oleju. Ubij białka, dodaj żółtka, śmietanę, ser, sól, pieprz, świeżo startą gałkę muszkatołową. Na cieście ułóż brukselki i kiełbaski, zalej masą jajeczną. Piecz 35 minut w temp. 180 st. C. Przed podaniem polej quiche rozpuszczonym masłem z bułką tartą. 

Makaron z brokułem
Makaron z brokułem123RF/PICSEL

Makaron z kurczakiem

Sposób przygotowania

1. Pierś kurczaka umyj, oczyść. Pokrój w kostkę. Do miseczki wlej oliwę, wymieszaj z solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką w proszku, prażoną cebulą i czosnkiem granulowanym. Kurczaka nasmaruj marynatą, obłóż plastrami czosnku, schłodź. 

2. Brokuł i kalafior ugotuj na parze lub w osolonym wrzątku. Makaron ugotuj al dente. Usmaż kurczaka, dodaj do niego brokuł i kalafior. Przypraw świeżo zmielonym pieprzem i listkami bazylii. Posyp startym na tarce parmezanem.

Przepis na wyborną sałatkę z makaronemInteria Kulinaria
Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas