× m.interia.pl

Korzystasz z urządzenia mobilnego? Wybróbuj wersję Interii,
zaprojektowaną specjalnie dla Twojego urządzenia.

Reklama

Proste dania z gotowanych ziemniaków

Ten artykuł możesz przeczytać również w wersji mobilnej »

Chrupiące racuszki, pyszne zapiekanki, lekkie sałatki oraz krokiety, rogaliki, kopytka - prezentujemy przepisy na proste i praktyczne dania z gotowanych ziemniaków.

Zdjęcie

Rogaliki ziemniaczane
Rogaliki ziemniaczane
Rogaliki ziemniaczane

Składniki:

Reklama


- 0,3 kg ziemniaków,
- 15 dag masła,
- 35 dag mąki,
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 żółtko,
- 1 łyżka ziarna sezamowego,
- 15 dag mrożonego szpinaku w liściach,
- 1 mała cebula,
- 1 mały ząbek czosnku,
- 2 łyżki masła,
- 5 dag fety,
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

Ziemniaki ugotować obrane w osolonej wodzie, lekko ostudzone przecisnąć przez praskę. Ziemniaki połączyć masłem, szczyptą soli i mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Szpinak rozmrozić, wycisnąć. Na rozgrzanym maśle zeszklić posiekaną cebulę i czosnek, dodać do niego szpinak, przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, chwilę przesmażyć. Szpinak lekko przestudzić i połączyć z fetą. Przygotowane ciasto rozwałkować i wyciąć z niego trójkąty. Na każdy trójkąt nakładać po łyżce farszu, posmarować brzegi trójkątów rozmąconym z 2 łyżkami wody żółtkiem, zwijać rogaliki. Przełożyć na blachę wyłożoną pergaminem, posmarować wierzch rogalików żółtkiem i posypać ziarnem sezamowym. Piec w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez ok. 25 min.
Czas przygotowania 1 h. 15 min.
Przepis na 20 sztuk.

Artykuł pochodzi z kategorii: Kuchnia

Więcej na temat:plastry | kolor | wody | złoty | Facebook | cebula | olej | czosnek | jaja | szpinak | sól

Zobacz również

  • Pizza z szynką i pomidorkami cherry

    Jeśli lubisz więcej sera, warto tuż przed końcem pieczenia posypać pizzę drobno startym parmezanem. Można też ułożyć cienkie wiórki parmezanu na gotowej już pizzy (ser nie straci wtedy smaku). więcej

  • Oceń tekst

    Ocen: 24

Reklama

Skomentuj artykuł: Proste dania z gotowanych ziemniaków

Przejdź do forum »

Wasze komentarze (11)

Dodaj komentarz
anakin

~anakin -

racuszki ziemniaczane ??????? DNO TOTALNE nie polecam nikomu tego przepisu ......

no ja !!!

~no ja !!! -

przepis bardzo niedokładny. Dla kogoś, kto chcialby pierwszy raz robic to danie powstaje problem : jak to ugotować, całe ciasto? Nie ma nic o sposobie wykonania kopytek, kształtowaniu ich, o tym,że gotuje sie do wypłynięcia itp. Dla mnie to ściema, ktoś jadł i przy okazji słuchał przepisu i to wszystko.Połowy zapomniał!!

krytyk

~krytyk -

to danie ładnie wygląda ale jak smakuje

zuza

~zuza -

czytam wasze komentarze i usmialam sie

madaboutgarlick

~madaboutgarlick -

Kopytka z ziołami i czosnkiem bez czosnku w przepisie...

Ania

~Ania -

w składnikach jest 1/2 szklanki cukru, co z nim?

zet

~zet -

co to brak przepisów na farsze???...bezradna jakaś...

hala

~hala -

a co z ciastem??????

Anna

~Anna -

0,3 dkg ziemniaków - przecież takiej ilości nie warto gotować, chyba miało być 0,3 kg!

Kasia

~Kasia -

Wygladają bardzo apetycznie ale ten szpinak!Czy możecie podać przepis na inny farsz.

Reklama