× m.interia.pl

Korzystasz z urządzenia mobilnego? Wybróbuj wersję Interii,
zaprojektowaną specjalnie dla Twojego urządzenia.

Reklama

Proste dania z gotowanych ziemniaków

Ten artykuł możesz przeczytać również w wersji mobilnej »

Chrupiące racuszki, pyszne zapiekanki, lekkie sałatki oraz krokiety, rogaliki, kopytka - prezentujemy przepisy na proste i praktyczne dania z gotowanych ziemniaków.

Zdjęcie

Rogaliki ziemniaczane
Rogaliki ziemniaczane
Rogaliki ziemniaczane

Składniki:

Reklama


- 0,3 kg ziemniaków,
- 15 dag masła,
- 35 dag mąki,
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 żółtko,
- 1 łyżka ziarna sezamowego,
- 15 dag mrożonego szpinaku w liściach,
- 1 mała cebula,
- 1 mały ząbek czosnku,
- 2 łyżki masła,
- 5 dag fety,
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

Ziemniaki ugotować obrane w osolonej wodzie, lekko ostudzone przecisnąć przez praskę. Ziemniaki połączyć masłem, szczyptą soli i mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Szpinak rozmrozić, wycisnąć. Na rozgrzanym maśle zeszklić posiekaną cebulę i czosnek, dodać do niego szpinak, przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, chwilę przesmażyć. Szpinak lekko przestudzić i połączyć z fetą. Przygotowane ciasto rozwałkować i wyciąć z niego trójkąty. Na każdy trójkąt nakładać po łyżce farszu, posmarować brzegi trójkątów rozmąconym z 2 łyżkami wody żółtkiem, zwijać rogaliki. Przełożyć na blachę wyłożoną pergaminem, posmarować wierzch rogalików żółtkiem i posypać ziarnem sezamowym. Piec w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez ok. 25 min.
Czas przygotowania 1 h. 15 min.
Przepis na 20 sztuk.

Artykuł pochodzi z kategorii: Kuchnia

Więcej na temat:plastry | kolor | wody | złoty | Facebook | cebula | olej | czosnek | jaja | szpinak | sól

Zobacz również

  • Gulasz z węgorza według... Picassa

    Okazuje się, że słynny malarz Pablo Picasso posiadał również talent kulinarny. W archiwalnych numerach magazynu "Vogue" z 1964 roku, artysta dzielił się swoimi ulubionymi przepisami. więcej

Reklama

Skomentuj artykuł: Proste dania z gotowanych ziemniaków

Przejdź do forum »

Wyróżnij ten komentarz spośród pozostałych, niech zobaczą go wszyscy!

Aby wyróżnić ten komentarz

wyślij SMS o treści KOLOR na numer

70040

I wpisz otrzymany kod w polu poniżej

Ok

Koszt całkowity SMS 0,62 PLN Nota prawna

? O co chodzi z wyróżnieniem

Wasze komentarze (11)

Dodaj komentarz
anakin

~anakin -

racuszki ziemniaczane ??????? DNO TOTALNE nie polecam nikomu tego przepisu ......

no ja !!!

~no ja !!! -

przepis bardzo niedokładny. Dla kogoś, kto chcialby pierwszy raz robic to danie powstaje problem : jak to ugotować, całe ciasto? Nie ma nic o sposobie wykonania kopytek, kształtowaniu ich, o tym,że gotuje sie do wypłynięcia itp. Dla mnie to ściema, ktoś jadł i przy okazji słuchał przepisu i to wszystko.Połowy zapomniał!!

krytyk

~krytyk -

to danie ładnie wygląda ale jak smakuje

zuza

~zuza -

czytam wasze komentarze i usmialam sie

madaboutgarlick

~madaboutgarlick -

Kopytka z ziołami i czosnkiem bez czosnku w przepisie...

Ania

~Ania -

w składnikach jest 1/2 szklanki cukru, co z nim?

zet

~zet -

co to brak przepisów na farsze???...bezradna jakaś...

hala

~hala -

a co z ciastem??????

Anna

~Anna -

0,3 dkg ziemniaków - przecież takiej ilości nie warto gotować, chyba miało być 0,3 kg!

Kasia

~Kasia -

Wygladają bardzo apetycznie ale ten szpinak!Czy możecie podać przepis na inny farsz.

Reklama