Proste koperty szpinakowe

Przysmak z ciasta francuskiego

Składniki

  • 1 łyżka masła np. Ekstra Piątnica
  • 500 g szpinaku mrożonego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki śmietanki 30 proc. np. Piątnica
  • sól, pieprz
  • 200 g serka wiejskiego np. Piątnica
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 jajko

Sposób przygotowania

Szpinak rozmroź, umieśćw garnku i gotuj (częstomieszając), aż nadmiar wodyodparuje. Dodaj masło,śmietankę, przeciśnięty przezpraskę czosnek oraz sóli pieprz. Gdy szpinak wystygnie,dodaj odsączony z płynu serekwiejski i wymieszaj. Ciastofrancuskie rozwiń, przetnijwzdłuż na pół, a następniewytnij równe kwadraty.Na środek każdego nałóż łyżkęfarszu szpinakowego i twórzkoperty, sklejając rogi ciasta naśrodku. Na koniec posmaruj jeroztrzepanym jajkiem i pieczw rozgrzanym do 180 stopni Cpiekarniku ok. 25 minut.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje