Proste potrawy z mięsa mielonego

Zapiekanki i inne pomysłowe dania, które przyrządzisz szybko i bez trudu. Tylko z łatwo dostępnych składników!

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

Składniki na 4 porcje

- cebula,
- ząbek czosnku,
- 200 g marchewki,
- 4 łodygi selera naciowego,
- 400 g spaghetti,
- sól,
- łyżka oleju,
- 300 g mieszanego mięsa mielonego,
- biały pieprz,
- 500 g pomidorów z puszki,
- 2 łyżki przecieru pomidorowego,
- suszony majeranek,

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę. Marchewki pokroić drobno, a selera w cienkie plasterki. Makaron gotować w osolonym wrzątku 8-10 minut. Mięso przesmażyć 4-5 minut na oleju, doprawić solą i pieprzem. Dodać marchewki, selera, i pomidory. Dodać przecier pomidorowy i 0,25 l. wody. Doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze 3 minuty. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem. Makaron nakładać na talerze wraz z sosem.

Czas przygotowania: 25 minut

Jedna porcja zawiera: 2680 kJ/640 kcal

Zapiekana kapusta z mięsem mielonym

Składniki na 4 porcje:

- 200 g ryżu,
- sól,
- 2 cebule,
- ząbek czosnku,
- główka kapusty,
- łyżka sklarowanego masła,
- 500 g mieszanego mięsa mielonego,
- pieprz,
- gałka muszkatołowa,
- 500 ml bulionu warzywnego (instant),
- 200 g serka topionego,
- pietruszka do dekoracji

Przygotowanie:

Ryż ugotować w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Kapustę pokroić w wygodne do jedzenia kawałki. Masło rozgrzać na dużej patelni, zeszklić na nim czosnek i cebulę. Dodać mięso i mocno obsmażyć. Dodać kapustę, przesmażyć. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zalać bulionem. Dodać ser topiony i gotować 5 minut na słabym ogniu. Uformować pierścień z ryżu i wypełnić go przygotowanym nadzieniem. Dekorować natką pietruszki.

Czas przygotowania: 30 minut

Jedna porcja zawiera: 3020 kJ/721 kcal

Zapiekanka z mięsa mielonego

Składniki na 6 porcji:

- 2 blaty mrożonego ciasta francuskiego,
- cebula,
- łyżka oleju,
- 500 g mielonego mięsa wołowego,
- puszka pomidorów,
- sól, pieprz,
- słodka papryka,
- duży bakłażan,
- natka pietruszki,
- kolorowy pieprz do dekoracji,
- tłuszcz do formy

Przygotowanie:

Ciasto rozmrozić. Cebulę drobno posiekać i obsmażyć na oleju razem z mięsem mielonym. Pomidory drobno pokroić i dodać do mięsa razem z sosem. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Odstawić do ostudzenia.

Bakłażana pokroić w plastry, posolić i odstawić na 10 minut, a następnie osączyć z soku ręcznikiem papierowym. Ciasto rozwałkować na krążek (30 cm). Formę natłuścić , wyłożyć ciastem, brzegi dobrze docisnąć. Bakłażana i mięso układać na cieście. Zapiekać w 200 st. przez 25-30 minut. Dekorować natką pietruszki i kolorowym pieprzem.

Czas przygotowania: 60 minut

Jedna porcja zawiera: 1470 kJ/351 kcal

Susukakia (frykadelki z sosem pomidorowym)

Składniki na 4 porcje:

- czerstwa bułka,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 cebule,
- pęczek pietruszki,
- 500 g mieszanego mięsa mielonego,
- jajko,
- sól, pieprz,
- pół łyżeczki suszonego tymianku,
- 3 łyżki oleju,
- 250 g pomidorów,
- gałązka rozmarynu,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 200 ml bulionu warzywnego,
- sok z cytryny,
- 75 g czarnych oliwek

Przygotowanie:

Bułeczkę namoczyć w zimnej wodzie. Czosnek i cebulę pokroić w drobną kostkę, natkę pietruszki posiekać. Mięso wyrobić wraz z odciśniętą bułką, jajkiem, pietruszką, połową cebuli i czosnku. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Formować podłużne frykadelki i nadziewać na patyczki do szaszłyków. Smażyć na patelni na rozgrzanym oleju przez 8-10 minut.

Pozostałą cebulę i czosnek, usmażyć na oliwie z oliwek na złoty kolor. Dodać pokrojone pomidory, doprawić solą i dusić przez 5 minut. Zalać bulionem. Dodać posiekany rozmaryn, oliwki , doprawić pieprzem i sokiem z cytryny. Gotować dalsze 5 minut. Można podawać z pieczywem.

Czas przygotowania: 45 minut

Jedna porcja zawiera: 1630 kJ/389 kcal

Bułeczki zapiekane z mięsem mielonym

Składniki na 4 porcje:

- 500 g mieszanego mięsa mielonego,
- łyżka oleju,
- sól, pieprz,
- słodka papryka,
- 4 pomidory,
- 2 cebule,
- pęczek szczypiorku,
- 4 bułki,
- 250 g sosu Remoulade,
- 100 g tartego sera żółtego

Przygotowanie:

Mięso smażyć na gorącym oleju przez ok 5 minut (mieszając). Doprawić solą, pieprzem, papryką. Pomidory i cebulę pokroić w kostkę, szczypiorek posiekać. Bułki przekroić, posmarować sosem remoulade. Przygotowane składniki nakładać na dolną część bułeczek, posypać startym serem. Górną część bułek skropić zimną wodą i posypać resztą sera. Tak przygotowane połówki zapiekać w 200 st. C przez 5-7 minut. Złożyć, podawać.

Czas przygotowania: 30 minut

Jedna porcja zawiera: 3570 kJ/853 kcal

Szaszłyki z pulpetów na paprykowej kapuście

Składniki na 2 porcje:

- 60 g płatków owsianych,
- 1/8 l mleka,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 cebule,
- pęczek szczypiorku,
- 300 g mielonego mięsa wołowego,
- jajko,
- sól, pieprz,
- 20 g sklarowanego masła,
- czerwona papryka,
- 300 g kiszonej kapusty,
- 4-5 łyżek soku jabłkowego,
- łyżeczka cukru,
- łyżeczka słodkiej papryki,
- 75 g jogurtu naturalnego,
- 75 g kwaśnej śmietany,
-natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie:

40 g płatków owsianych moczyć przez 10 minut w mleku. Cebule i ząbek czosnku pokroić w drobną kostkę. Szczypiorek posiekać. Płatki owsiane osączyć na sicie i umieścić w misce, dodać mięso, cebulę i czosnek, jajko i połowę szczypiorku. Wszystko wyrobić na gładką masę. Doprawić solą i pieprzem. Uformować 12 pulpetów, obtoczyć je w pozostałych płatkach owsianych. 10 g sklarowanego masła roztopić na patelni i obsmażać kulki 12 minut.

Po zdjęciu pulpetów, obsmażyć przez 3 minuty pokrojoną na duże kawałki połowę papryki. Pulpety i paprykę na przemian nadziewać na patyczki do szaszłyków.

Pozostałe masło rozgrzać w rondelku i dusić na nim kapustę przez ok 3 minuty. Dolać sok z jabłek i dusić kolejne 5 minut. Pozostałą paprykę pokroić w kostkę i 2 minuty przed końcem gotowania dodać do kapusty. Doprawić solą pieprzem i papryką. Pozostały czosnek przecisnąć przez praskę, zmieszać z jogurtem, śmietaną i pozostałym szczypiorkiem. Doprawić solą i pieprzem. Szaszłyki z pulpetów, paprykową kapustę i sos nakładać na talerze.

Czas przygotowania: 45 minut

Jedna porcja zawiera: 3280 kJ/783 kcal

Roladki z mięsa mielonego z musem z fasoli

Składniki na 6 porcji:

- 2 słoiki białej fasoli (po 370 ml),
- 3 cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- 8 łyżek oliwy z oliwek,
- 2 łyżki świeżego lub 1 łyżka suszonego tymianku,
- sól, pieprz,
- 2 łyżki śmietany,
- 2 bułki z poprzedniego dnia,
- 750 g mięsa mielonego,
- 2 jajka,
- słodka papryka,
- 4 pomidory,
- grubo mielony kolorowy pieprz,
- pół pęczka bazylii

Przygotowanie:

Fasolę przepłukać i osączyć. Cebulę pokroić w gruba kostkę i przesmażyć na 2 łyżkach oliwy. Dodać tymianek, fasolę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Dolać 100 ml wody i gotować 20 minut pod przykryciem. Zmiksować, dodać śmietanę. Ewentualnie doprawić. Można serwować na ciepło lub zimno.

Bułki namoczyć w zimnej wodzie, cebulę drobno pokroić. Odciśnięte bułeczki, mięso, jajka i cebulę dobrze wyrobić. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Formować małe kulki i obsmażać na oliwie ok. 10 minut. Pomidory pokroić w kostkę. Ułożyć na półmisku, posypać pokrojoną w kostkę cebulą. Posypać solą i kolorowym pieprzem. Nakładać mus i smażone kulki. Listki bazylii posiekać zmieszać z oliwą i polać tym sosem mus z fasoli. Można dekorować listami bazylii i kawałkami cytryny.

Czas przygotowania: 60 minut

Jedna porcja zawiera: 2100 kJ/502 kcal

Omlet z mięsem mielonym i winogronami

Składniki na 4 porcje:

- 150 ml mleka,
- 4 jajka,
- 50 g mąki,
- sól,
- 400 g białych winogron,
- 3 gałązki melisy,
- 250 g kiełków sojowych,
- 2 cebule,
- łyżka masła,
- 500 g mięsa mielonego,
- pieprz,
- 3 łyżki keczupu,
- 200 ml soku z białych winogron,
- sok z cytryny,
- 2 łyżki oleju

Przygotowanie:

Mleko, jajka i mąkę wymieszać, doprawić solą, odstawić. Winogrona poprzekrawać, wyjąć pestki. Melisę pociąć w paseczki. Cebulę pokroić w kostkę. Na rozgrzanym tłuszczu zeszklić cebulę, dodać mięso, mocno obsmażyć. Dodać kiełki i winogrona, doprawić solą i pieprzem. Wmieszać keczup i sok winogronowy. Gotować 5 minut. Doprawić solą i pieprzem i sokiem cytrynowym.

Na rozgrzanym oleju usmażyć 4 omlety. Napełnić przygotowanym nadzieniem i podawać.

Czas przygotowania: 60 minut

Jedna porcja zawiera: 2430 kJ/580 kcal

Przekąska z mięsem

Składniki na 8 porcji:

Ciasto:
- szklanka mąki,
- 2 szklanki mleka, pół szklanki wody,
- 1 jajko, szczypta soli, łyżeczka masła
Farsz:
- pęczek dymki, ząbek czosnku,
- puszka ananasów,
- 50 dag mielonego mięsa,
- sól, pieprz, łyżka oleju,
- pół szklanki sosu słodko-kwaśnego (ze słoika lub fix),
- pół pęczka natki pietruszki, kilka łodyżek szczypiorku

Przygotowanie:

Czas przygotowania: 40 minut

Gołąbki pieczone w pomidorach

Składniki:

Przygotowanie:

Bułkę namoczyć w mleku. Z kapusty zdjąć wierzchnie, brzydkie liście, resztę liści zdjąć ostrożnie, aby się nie poprzerywały i sparzyć je we wrzątku, po schłodzeniu ściąć grubą, środkową żyłkę. Do mięsa dodać posiekaną cebulę, wyciśniętą bułkę, jajko, doprawić pieprzem i dokładnie wyrobić. Mięso nakładać na liście i ciasno zwijać. Na dno garnka ułożyć pozostałe liście (aby gołąbki nie przywarły do dna) i układać na nich ciasno gołąbki. Zalać wodą do przykrycia ostatniej warstwy i gotować pod przykryciem ok. 20 min. W tym czasie posiekać cebulę, pomidory pokroić kostkę. Na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę, dodać pomidory i po chwili smażenia doprawić solą i pieprzem, oprószyć natką pietruszki. Pomidory przełożyć do naczynia żaroodpornego i ułożyć na nich podgotowane gołąbki. Piec w nagrzanym do 180 st. C piekarniku ok. 20 min. Podawać.

Czas przygotowania: 1 h 30 min.
Przepis na 8 osób.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas