Prowansalska szynka

Soczysta i aromatyczna

Pieczona szynka
Pieczona szynka123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Zioła wymieszaj z 4 łyżkami oliwy oraz 3 ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę. Mięso posyp solą oraz pieprzem. Natrzyj mieszanką ziołową. Odstaw na 2 godziny w chłodne miejsce. Zamarynowane mięso przełóż do brytfanki. Piecz ok. 90 minut w 190°C, często polewając bulionem. Ziemniaki i marchewki obierz, opłucz, warzywa włóż do osobnych garnków. Zalej posoloną wodą. Gotuj 15 minut. Odcedź, przestudź, pokrój. 

2. Resztę oliwy połącz z 2 ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę. Polej tym warzywa. Przemieszaj. Obłóż nimi mięso w brytfance ok. 40 minut przed końcem pieczenia. 

3. Pieczeń udekoruj czerwonym pieprzem. Podawaj na gorąco z warzywami, ew. na zimno z sosem musztardowym.

Jak zrobić pieczeń rzymską?Interia Kulinaria
Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas