Przecieraki ziemniaczane

Tzw. szare kluski ziemniaczane

Składniki na 6-8 porcji:

Reklama

- 1 kg ziemniaków,
- 50 dag twarogu,
- 1 jajko, sól, pieprz,
- mąka pszenna (około 2 szklanek),
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 1 mała cebula,
- 1 łyżka oleju lub masła

Przygotowanie:

1. Ziemniaki obierz, umyj. Zetrzyj na tarce o grubym oczku. Dobrze odciśnij. Następnie zetrzyj twaróg, wymieszaj z ziemniakami. Wbij jajko, dodaj szczyptę soli, mąkę ziemniaczaną i tyle mąki pszennej, aby dało się łatwo zagnieść ciasto.
2. W dużym garnku ugotuj wodę, posól. łyżeczką z masy formuj kluski i kładź na wrzątek. Kiedy kluski wypłyną na powierzchnię wody, wyjmij je łyżką cedzakową.
3. Cebulę obierz, posiekaj, podsmaż na maśle. Przypraw solą i pieprzem. Okraś gotowe przecieraki. Przecieraki po ugotowaniu można też dodatkowo posypać pokruszonym twarogiem i polać stopionym masłem bez cebulki.
Czas przygotowania: 1 godzina.
Wartość kaloryczna 1 porcji: 300 kcal.

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Dowiedz się więcej na temat: ziemniaki | Kuchnia świąteczna - Boże Narodzenie

Reklama

Wyróżnij ten komentarz spośród pozostałych, niech zobaczą go wszyscy!

Aby wyróżnić ten komentarz wyślij SMS o treści KOLOR na numer

7271

I wpisz otrzymany kod w polu poniżej

Ok

Koszt całkowity SMS 2,46 PLN Nota prawna O co chodzi z wyróżnieniem?

Wasze komentarze (1)

Dodaj komentarz Sortuj

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje