Przedświąteczna szkoła bab

Na świątecznym stole obowiązkowo musi pojawić się baba. Podajemy 10 przepisów na te pyszne wielkanocne wypieki.

Babka pomarańczowa

Reklama

Składniki:
- 30 dag mąki, 30 g drożdży,
- 200 ml mleka, 175 g masła,
- 10 dag cukru, 3 jajka,
- 2 pomarańcze, 1 białko jajka,
- cukier puder
Przygotowanie: Mąkę przesiać do dużej miski, zrobić w niej wgłębienie. Mleko lekko podgrzać, 1 łyżkę cukru rozetrzeć z drożdżami, wymieszać z mlekiem i wlać w zagłębienie w mące. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie dodać ciepłe jajka, resztę cukru i rozpuszczone, ale nie gorące masło. Wyrobić ciasto rękami, aż będzie odstawało od stolnicy. Wyrobione ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką formy i odstawić do wyrośnięcia. Piec w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez ok. 50 min. Białko jajka utrzeć z cukrem pudrem, dodając tyle cukru, aby powstał lukier o konsystencji gęstej śmietany, polać babkę, dekorować pomarańczami. Czas przygotowania 2 h. Przepis na 10 osób.

Babka puchowa

Składniki:

- 50 dag mąki pszennej,
- 1/2 szklanki mleka,
- 7 dag drożdży, 10 żółtek,
- 15 dag cukru pudru,
- 15 dag masła,
- mały kieliszek rumu,
- 20 dag kandyzowanych owoców,
- 2 opakowania lukru

Przygotowanie:

1. Przygotować zaczyn: 25 dag pszennej mąki wsypać do miski, następnie sparzyć wrzącym mlekiem i bardzo dokładnie rozetrzeć, żeby nie było grudek. Przykryć i ochłodzić. Wówczas dodać 7 dag drożdży, ponownie wymieszać, miskę przykryć ściereczką i odstawić, żeby zaczyn wyrósł.
2. Żółtka ubić z cukrem pudrem na pulchny krem. Porcjami dodawać do zaczynu razem z pozostałą mąką i dokładnie wyrobić, by ciasto odstawało od miski i ręki. Dodać roztopione masło i rum. Ponownie ciasto dokładnie wyrobić. Na koniec dodać posiekane owoce.
3. Foremkę w kształcie babki posmarować tłuszczem. Przełożyć ciasto, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce. Gdy ciasto prawie całkowicie wypełni formę, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 175 st. C. Piec 50-60 minut.
4. Przygotować lukier wg przepisu na opakowaniu. Część zabarwić na różowo, część na ciemnoróżowo, a niewiele na żółto. Upieczoną i przestudzoną babkę polukrować najpierw różowym lukrem, gdy zastygnie ciemniejszym i na koniec udekorować żółtym.
Czas przygotowania: 1 godzina i 15 minut
1 porcja: 450 kcal

Baba z makiem i czekoladą

Składniki:

- 1 puszka masy makowej, skórka otarta z cytryny,
- 1/2 szklanki mleka,
- trochę aromatu rumowego lub migdałowego do ciast, 25 dag masła,
- 20 dag cukru, szczypta soli,
- 1 cukier waniliowy, 6 jajek, 50 dag mąki
- 1 proszek do pieczenia, 10 dag gorzkiej czekolady,
- tłuszcz i tarta bułka do formy, cukier puder do posypania gotowej babki

Przygotowanie:

1. Do masy makowej dodać otartą skórkę z cytryny i podgrzane mleko, dokładnie wymieszać. Czekoladę zetrzeć na tarce.

2. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na gładki krem. Dodać odrobinę aromatu rumowego do ciast. Kolejno wbijać jajka. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, porcjami wsypywać do masy. Całość wyrobić na gładkie jednolite ciasto. Na końcu dodać masę makową i wsypać startą czekoladę. Wszystkie składniki ponownie wymieszać.

3. Formę posmarować tłuszczem i posypać tartą bułką, wypełnić przygotowanym ciastem. Wierzch gładko wyrównać. Wstawić do wcześniej rozgrzanego piekarnika, piec około 70 minut w temp. 175 st C. Babkę wyjąć z piekarnika, odstawić do ostygnięcia. Następnie ostrożnie zdjąć formę, ciasto zupełnie wystudzić. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem (lub posmarować lukrem, przygotowanym z 1/2 szklanki cukru pudru i 1 łyżki soku wyciśniętego z cytryny).

Czas przygotowania: 1 godzina i 35 minut
1 porcja: 251 kcal

Baba muślinowa z lukrem

Składniki:

Ciasto:
- 24 żółtka,
- 120 ml mleka,
- 6 dag drożdży, 25 dag mąki,
- 20 dag cukru, 10 dag masła,
- rdzeń 2 lasek wanilii,
Lukier: - szklanka cukru,
- łyżka soku z cytryny

Przygotowanie:

1. Drożdże wymieszać z łyżeczką cukru i podgrzanym mlekiem. Dodać pół szklanki mąki, przykryć, odstawić na 20 minut. Żółtka utrzeć z cukrem w kąpieli wodnej. Dodać drożdże, wanilię i ogrzaną mąkę. Całość wyrabiać około godziny. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

2. Gdy ciasto wyrośnie, dodać sklarowane masło (masło trzeba stopić i zdjąć tworzącą się na jego powierzchni pianę). Wyrabiać jeszcze pół godziny. Znowu odstawić na pół godziny do wyrośnięcia.

3. Gdy ciasto podwoi objętość, przełożyć je do 2 podgrzanych i posmarowanych tłuszczem form, pozostawić do wyrośnięcia (powinno wypełnić formy). Piec godzinę w temp. 175 st C.

4. Przygotować lukier: zagotować pół szklanki wody z sokiem cytrynowym, dodać cukier. Stale mieszając ugotować syrop "do nitki" (kropla syropu spuszczona z łyżki powinna ciągnąć się nitką). Lukier ucierać drewnianą łyżką. Gdy zacznie gęstnieć, posmarować nim babki. Odstawić do zastygnięcia.

Czas przygotowania: 2 godziny i 15 minut,
1 porcja: 330 kcal

Baba drożdżowa

Składniki na 2-3 babki:

- 50 dag mąki,
- 250 ml mleka,
- 5 żółtek, 6 dag drożdży,
- 15 dag cukru, 10 dag masła,
- 5 dag mielonych migdałów,
- cukier waniliowy,
- skórka otarta z 1 cytryny,
- 15 dag cukru pudru, - 1 łyżka wódki

Przygotowanie:

1. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru. Do miski wsypać 12 dag mąki, wlać gorące mleko, dokładnie wymieszać (tak, aby nie było grudek). Odstawić na kilka minut do przestygnięcia. Dodać drożdże, wymieszać. Zaczyn odstawić na kilka minut w ciepłe miejsce.
2. Masło stopić, przestudzić. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, przełożyć do zaczynu. Dodać resztę mąki, cukru i cukier waniliowy. Wszystkie składniki wyrabiać tak długo aż w cieście zaczną tworzyć się pęcherzyki. Powoli nie przerywając ucierania wlewać stopione masło. Dodać mielone migdały i otartą skórkę z cytryny, dokładnie wymieszać.
3. Przygotować lukier: cukier puder utrzeć z łyżką wódki i 3 łyżkami wody na gładki lukier. Posmarować nim całą babkę, odstawić do zastygnięcia. Przed podaniem ewentualnie udekorować Czas przygotowania: 1 godzina i 20 minut
1 porcja: 230 kcal

Baba parzona

Składniki 3-4 babki:


- 50 dag mąki,
- 250 ml mleka,
- 5 żółtek,
- 6 dag drożdży, 15 dag cukru,
- 10 dag masła, 5 dag migdałów,
- cukier waniliowy, skórka otarta z 1 cytryny,
- 3 łyżki cukru pudru, ew. łyżka wódki

Przygotowanie:

1. Wrzącym mlekiem zalej 12 dag mąki, rozetrzyj, aby nie pozostały grudki. Przestudź i połącz z drożdżami roztartymi z łyżką cukru. Odstaw do wyrośnięcia.
2. Żółtka utrzyj z cukrem pudrem. Połącz z rozczynem, resztą mąki, cukru i cukrem waniliowym. Wyrabiaj, aż w cieście powstaną pęcherzyki. Dalej wyrabiając dolewaj stopione, ostudzone masło. Dodaj zmielone migdały i skórkę cytrynową. Ciastem wypełnij 1/3 objętości form babkowych. Ustaw w cieple. Gdy ciasto podwoi objętość, piecz 50 min w temp. 180 st. C.
Czas przygotowania 110 minut

Baba chlebowa

Składniki:

- 25 dag czerstwego razowego chleba (np. na miodzie),
- 100 ml białego wytrawnego wina,
- 8 jajek,
- 25 dag cukru pudru,
- skórka otarta z 1 cytryny (lub pomarańczy),
- po 1/2 łyżeczki cynamonu i zmielonych goździków,
- po szczypcie kardamonu, imbiru i gałki muszkatołowej,
- 1 torebka polewy czekoladowej

Przygotowanie:

1. Chleb ususzyć w letnim piekarniku (ok. 80 st. C). Ostudzić, utłuc w moździerzu. Skropić winem, odstawić na 20 minut.
2. Jajka umyć, oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć na kremową masę z cukrem pudrem i skórką cytrynową. Nie przerywając ucierania, stopniowo dosypywać przyprawy korzenne (dodawajmy je powoli i po małej szczypcie, bo szczególnie z gałką i imbirem naprawdę łatwo przesadzić. Można też dodać do ciasta 1 łyżeczkę przyprawy do pierników). Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, połączyć z masą żółtkową. Stopniowo dodawać namoczony chleb, mieszać, aż powstanie jednolita, gęsta masa. Smak babki można też urozmaicić, dodając namoczone w alkoholu rodzynki i paseczki kandyzowanej skórki pomarańczowej.
3. Formę z kominkiem natłuścić, napełnić przygotowanym ciastem. Piec ok. 50 minut w temp. 180 st. C. Przestudzić w formie, wyjąć. Polewę czekoladową przygotować wg przepisu na opakowaniu, polać ciasto. Można też zrobić polewę samodzielnie: tabliczkę gorzkiej czekolady topimy w kąpieli wodnej i rozcieramy ją z łyżką masła.
Czas przygotowania: 1 godzina 30 minut
1 porcja: 210 kcal

Baba przekładana bakaliami

Składniki:

- 40 dag mąki, torebki ryżu,
- 13 dag cukru, 6 dag drożdży,
- 1/2 szklanki mleka, 1/2 kostki masła,
- 3 łyżki mleka, po 2 łyżki płatków migdałowych, rodzynek i kandyzowanej skórki z cytryny i pomarańczy,
- 3 łyżki konfitury z wiśni,
- tłuszcz do formy,
- torebka cukru waniliowego, cukier puder, sól

Przygotowanie:

Po 2 łyżki mąki i cukru wymieszać z 1/4 szklanki mleka i z drożdżami. Odstawić do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem. Masło stopić. Do wyrośniętego rozczynu przesiać mąkę i dodać resztę mleka, szczyptę soli, utarte żółtka, cukier waniliowy. Dokładnie wyrobić, stopniowo dolewając masło. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - na ok. 1-2 godz. Formę na babkę wysmarować tłuszczem. Płatki migdałowe wymieszać z konfiturą. Ciasto podzielić na 4 części. Układać w formie, przekładając kolejno: płatkami z konfiturą, rodzynkami i skórkami. Na wierzchu powinno być ciasto. Odstawić na 1 godz. do ponownego wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika, piec około 50 min w temperaturze 180 st. C. Wyjąć z formy wtedy, gdy wystygnie. Posypać cukrem pudrem. Czas przygotowania 1,5 godziny minut

Baba trójkolorowa z szafranem

Składniki:

- po 15 dag masła,
- cukru i mąki,
- 3 jajka i 3 łyżki mleka,
- po 50 g gorzkiej czekolady oraz zmielonych orzechów laskowych,
- szczypta szafranu,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 20 ml likieru pomarańczowego

Przygotowanie:

Masło ucierać, dodając kolejno żółtka i 10 dag cukru. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy. Białka ubić z pozostałym cukrem i połączyć z masą. Ciasto podzielić na 3 części: do 1. dodać czekoladę, do 2. orzechy i mleko, do 3. szafran wymieszany z likierem. Do foremki wkładać w odwrotnej kolejności. Piec 30-40 min w temp. 175 st. C.

Baba na białkach

Składniki:

- 1 kg mąki,
- 1/2 l mleka,
- 6 dag drożdży,
- 16 dag cukru,
- 20 dag masła,
- 3 dag gorzkich migdałów,
- 8 białek,
- łyżka soli,
- cukier puder do oprószenia.

Przygotowanie:

Do miski przesiać 25 dag mąki, wlać 1/2 l letniego mleka, dodać rozdrobnione drożdże. Dokładnie wymieszać. Rozczyn pozostawić w ciepłym miejscu na 1-2 godziny. Gdy ciasto należycie zacznie pracować, dodać resztę mąki, sztywną pianę ubitą z białek, sól i posiekane migdały. Zagnieść gładkie, jednolite ciasto, gdyby było za tęgie, można dodać jeszcze trochę mleka. Na koniec dodać stopione, przestudzone masło i jeszcze raz dokładnie zagnieść. Kiedy ciasto stanie się lśniące i zacznie odstawać od ręki i ścianek miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi objętość, podzielić je na dwie porcje i umieścić w nasmarowanych masłem formach (powinny być wypełnione ciastem jedynie do połowy). Ponownie postawić w cieple (na około 1 godzinę). Kiedy ciasto wypełni foremki, wstawić je do gorącego piekarnika i piec przez około 1 godzinę w temperaturze 175 st. C. Gotowe baby wybić z foremek, pozostawić do ostygnięcia. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Baby można też posmarować lukrem przygotowanym z cukru pudru utartego z rumem i odrobiną zapachu migdałowego. 1 porcja - 270 kcal
Czas przygotowania: 2 godziny

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje