Przekąska z tuńczykiem

Pomysł na pyszną kolację

Czas przyrządzenia: ok. 60 minut
Składniki dla: 4-5 porcji

Składniki

  • 10 małych cukinii
  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym lub w oleju
  • 1/2 szkl. ugotowanego kuskusu
  • 1 ugotowana na półtwardo młoda marchewka
  • 1 cebula dymka
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki lub chili
  • 1/2 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka sosu sojowego lub rybnego
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • 1 jajko i bułka tarta do panierki

Sposób przygotowania

1. Cebulę obierz, potnij w kosteczkę. Cukinie umyj, osusz, odetnij końce. Wąską łyżeczką lub ostrym nożem delikatnie wydrąż środki. Posiekaj je i wymieszaj z cebulą. Rozgrzej 1-2 łyżki oleju, wrzuć cebulę i środki cukinii, smaż 2-3 minuty. Zdejmij z ognia. Tuńczyka osącz, marchewkę zetrzyj na drobne wiórki. Przygotowane składniki wymieszaj z koncentratem, dopraw papryką, ziołami, pieprzem i sosem. Farsz nałóż do cukinii. Ustaw je w żaroodpornym naczyniu, posmaruj cienko olejem i przykryj. Piecz 30 min w 170 st. C. Wyjmij z piekarnika. Ostudź. 

2. Bezpośrednio przed podaniem opanieruj każdą cukinię w roztrzepanym jajku i bułce, podsmaż na oleju. 

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje