Przekładaniec

Pyszny deser z owocami

Składniki:

  • szklanka mąki pszennej + do podsypania
  • 1/4 szklanki wrzątku
  • 2 łyżki zimnej wody
  • jajko
  • 50 g roztopionego masła
  • 2 łyżki cukru pudru (i trochę do posypania)
  • 1/2 szklanki ubitej kremówki
  • 250 g jagód i malin (po połowie)

Przygotowanie:

1. Zagnieć ciasto. Przykryj i odstaw na 10 minut. Rozwałkuj (podsypuj mąką). Przykryj i odstaw na min. 30 minut. Ponownie rozwałkuj na jak najcieńszy placek. Potnij na 8 kwadratów.

Reklama

2. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Ułóż kwadraty na papierze do pieczenia, posmaruj masłem i posyp pudrem. Piecz 5-7 minut. Ostudź.

3. Na połowę kawałków ciasta nałóż warstwę śmietany i jagód. Przykryj pozostałymi plackami, resztą śmietany i malinami. Oprósz cukrem pudrem.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje