Przepis na domowy salceson

Na paprykowej konfiturze.

Składniki:

  • 600 g pręgi  surowej wołowej (400 g ugotowanej)
  • 600 g ozora wołowego (400 g ugotowanego)
  • 500 ml bulionu wołowego
  • 10 g czosnku posiekanego (pasta)
  • 40 g żelatyny
  • 10 g majeranku 
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • 400 g papryki czerwonej
  • 100 g cukru
  • 10 ml octu jabłkowego
  • chili

Przygotowanie:

1. Ozór wołowy gotujemy do miękkości w wywarze z jarzynami, następnie schładzamy, obieramy ze skóry i kroimy w kostkę o boku ok 1 cm. Pręgę gotujemy w rosole wołowym z czosnkiem, majerankiem, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gdy zmięknie, rozdrabniamy ją na tak zwane kłaczki.

Reklama

2. Mięso zaciągamy żelatyną, przelewamy do keksówki i odstawiamy do stężenia. Plaster podajemy na konfiturze z papryki czerwonej. Paprykę opalamy opalarką, opcjonalnie grillujemy aż do czarnej skóry, następnie obieramy i kroimy w drobną kosteczkę i dusimy z cukrem, octem jabłkowym i odrobiną chili ją aż zrobi się miękka

3. Podajemy z sałatką z ogórków konserwowych z odrobiną cebuli.

Autor: Adam Chrząstowski, Ed Red

materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje