Przepisy na wyjątkowe kanapki z serem

Na cztery pyszne sposoby!

Hochlander to jedyny w swoim rodzaju ser, który pokochają wszyscy! Autorem przepisów dla niej, dla niego i dla najmłodszych jest Marcin Budynek - kreator smaku, założyciel oraz właściciel Akademii Kulinarnej. Jego specjalnością jest kuchnia Polska w nowatorskim wydaniu. Inspiracje czerpie z bogactwa natury, dlatego też często w swojej kuchni wykorzystuje produkty regionalne. Doświadczenie zawodowe zdobywał m.in. w Hiszpanii, Włoszech, Francji, Anglii, Chile i RPA. Założyciel i członek Klubu Szefów Kuchni.

Romantyczna kanapka dla niej

Składniki:

  • chleb żytni na zakwasie 2 kromki
  • ser Hochlander 2 plasterki 
  • pasta guacamole 60 g
  • orzechy włoskie 4 szt
  • kiełki słonecznika/ tymianek cytrynowy

Reklama

Pasta guacamole:

  • 1/2 awokado
  • 1 łyżka oliwy
  • ząbek czosnku
  • 20 ml soku z limonki
  • sól morska

Przygotowanie:

Składniki na guacamole miksujemy na jednolitą masę - na koniec doprawiamy do smaku solą morską oraz pieprzem grubo mielonym.  

Podanie:

Chleb smarujemy pastą, układamy zwinięty w rulonik plaster sera Hochlander, dodajemy orzechy włoskie. Kanapkę dekorujemy kiełkami oraz ziołami. 

Smacznego!

Kanapka pełna smaków dla niego

Składniki:

  • ciabata 1 szt
  • ser Hochlander 4 plasterki
  • sałata rzymska
  • humus
  • grillowana pierś z kurczaka
  • bakłażan, cukinia, pomidor, czerwona cebula

Humus: Składniki na dwie porcje:

  • 1 szklanka ugotowanej cieciorki
  • 2 łyżki pasty tahini
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny (ok 4 łyżki soku)
  • 1-2 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki mielonego kuminu
  • sól morska
  • 2 łyżki oliwy
  • woda - do uzyskania odpowiedniej konsystencji

Przygotowanie humusu:

Składniki miksujemy ze sobą na gładką konsystencję.  

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka przyprawiamy solą, pieprzem, kuminem i papryką wędzoną, następnie grillujemy wraz z warzywami na ładny rumiany kolor. Ciabatę kroimy w pół, smarujemy humusem. Układamy sałatę rzymską, grillowane warzywa, ser żółty Hochlander, plasterki piersi z kurczaka. Całość dekorujemy świeżymi ziołami.Smacznego!

Kanapka na słono dla dzieci

Składniki:

  • słodka bułeczka 1 szt
  • ser Hochlander 2 plasterki
  • sałata masłowa 2 liście
  • masło 10 g
  • pomidor 2 plasterki
  • szczypiorek 10 g  

Podanie:

Bułkę tniemy w pół, smarujemy masłem, układamy sałatę, ser Hochlander, pomidor, wierzch posypujemy szczypiorkiem.

Smacznego!

Kanapka na słodko dla dzieci

Składniki:

  • chałka 80 g
  • domowa konfitura truskawkowa 40 g
  • ser Hochlander 2 plasterki
  • do dekoracji: truskawki, listki bazylii lub mięty

Podanie:

Chałkę tniemy w pół, smarujemy konfiturą, następnie układamy ser żółty Hochlander. Całość dekorujemy świeżymi truskawkami oraz listkami bazylii lub mięty.

Smacznego!

 


materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje