Przysmak marszałka, czyli placek ze śliwkami

Słodki, kruchy i rozpływający się w ustach. Placek ze śliwkami znakomicie smakuje o każdej porze roku. Ponoć był to jeden z największych przysmaków marszałka Piłsudskiego.

Druga żona Józefa Piłsudskiego pisała w swoich wspomnieniach, że marszałka "zadawalała najskromniejsza kuchnia (...). Mimo to, że pochodził z Wileńszczyzny, nie znosił kołdunów i bigosu (...) zawsze bardzo lubił różne słodkie leguminy i domowe ciastka". Aleksandra Piłsudska wspominała, że szczególnie lubił placek ze śliwkami. Poniżej proponujemy więc przepis na ciasto, które miejmy nadzieję, zasmakowałoby samemu marszałkowi. 

Reklama

Składniki:
Pół kilo śliwek, 3 szklanki mąki, szklanka cukru, ziarenka wanilii, 4 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 jajka, szklanka maślanki, pół szklanki oleju;
produkty na kruszonkę: pół kostki masła, do którego dodajemy mąkę, cukier i opcjonalnie tarte migdały - w różnych proporcjach, na oko, do momentu aż powstaną okruchy, które nie kleją się do dłoni;

Przygotowanie: Do miski wsypujemy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia i cukier oraz ziarenka wanilii. Mieszamy i dodajemy olej, jajka i maślankę. Dokładnie mieszamy. Jednolitą masę przelewamy do blachy wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Na wierzchu układamy śliwki, posypujemy kruszonką.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Pieczemy około 45 minut.

  Malwina Zaborowska

Więcej przepisów Malwiny Zaborowskiej

Informacja własna

RMF24.pl
Dowiedz się więcej na temat: placek ze śliwkami

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje