Pstrąg faszerowany w cieście
Jadłyście kiedyś tak przygotowaną rybę? Naprawdę warto!
Sposób przygotowania
1. Grzyby zalej wodą, mocz przez godzinę. Potem gotuj 15 minut w tej samej wodzie, w której się moczyły. Odcedź. Kapustę posiekaj, przełóż do garnka. Zalej 1⁄4 szklanki wody. Wrzuć listek laurowy. Duś przez 70 minut. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na maśle. Dodaj kapustę i grzyby, podsmaż razem, mieszając. Farsz przypraw solą i pieprzem. Wystudź.
2. Pstrągi umyj, osusz, wytnij kręgosłupy. Tuszki napełnij przygotowanym farszem. Zepnij wykałaczkami. Tuszki posmaruj oliwą. Posyp solą i pieprzem. Zawiń w płaty francuskiego ciasta. Ew. dekoracyjnie ponacinaj. Ułóż na blasze przykrytej pergaminem. Wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz 25-30 minut w temperaturze 180 st., aż ciasto ładnie się zrumieni.