Pstrąg w maśle

Z surówką z kapusty i ziemniaczkami.

Składniki na 4 porcje:

- 4 sprawione pstrągi,
- 2 cytryny,
- 1/2 pęczka koperku,
- przypraw do ryb,
- 1/2 kostki masła,
- sól,
- czerwony pieprz,
- 35 dag kiszonej kapusty,
- 1/2 cebuli,
- cukier, czarny pieprz,
- 2 łyżki oliwy,
- sok z cytryny

Przygotowanie:

Ryby opłucz, osusz, skrop sokiem z cytryny. Od środka posól, oprósz przyprawą do ryb. Do brzucha każdej ryby włóż po kilka gałązek koperku i plasterki cytryny. Ryby ułóż w naczyniu żaroodpornym, polej stopionym masłem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 20 minut. W tym czasie kapustę poszatkuj (jeśli jest mocno ukwaszona, przepłucz). Cebulę pokrój w drobną kosteczkę, przelej wrzątkiem, osącz i dodaj do kapusty, dołóż pokrojoną w paseczki paprykę. Przypraw solą, pieprzem i cukrem, zalej oliwą. Surówkę wymieszaj.
Gotowe pstrągi podaj z porcją surówki i pieczonymi ziemniakami.

Dowiedz się więcej na temat: cytryny | pstrąg | ryby | pstrągi

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje