Ptysie na dobre i na złe

Na podwieczorek.

Składniki na 25 sztuk:

- 6 łyżek masła,
- szklanka mąki,
- szklanka wody,
- 2 łyżki kakao,
- 4 jajka,
- sól,
- 250 g śmietany kremówki,
- 1/2 szklanki cukru,
- torebka "Śmietan-fiksu".

Reklama

Przyrządzanie:

W rondelku zagotować wodę z masłem. Wsypać do niego od razu całą mąkę wymieszaną z kakao oraz szczyptą soli. Łyżką szybko utrzeć gładkie, lśniące ciasto, odstające od dna oraz ścianek naczynia. Ciasto zdjąć z ognia, odczekać minutę i wrzucać do niego kolejno jajka, energicznie mieszając albo miksując. Blachę wyłożyć papierem pergaminowym. Rozgrzać piekarnik do temp. 230 st. C.
Szprycą lub łyżką nakładać na papier kulki ciasta wielkości małego orzecha włoskiego. Między kulkami musi być zachowana odległość ok. 5 cm.
Blachę z ptysiami wstawić do nagrzanego piekarnika i piec je ok. 25 minut. Podczas pieczenia nie otwierać piekarnika. Po wyjęciu ciastek przestudzić je, przekrawać bardzo ostrym nożem i napełniać bitą śmietaną (śmietaną ubitą z cukrem i "Śmietan-fiksem"). Natychmiast podawać.
Porcja - 240 kcal
Czas przygotowania: 70 minut

Dowiedz się więcej na temat: ciastka

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje