Pulpety ziołowe z kurczaka - Maciej Kuroń

600 g mielonego mięsa z kurczaka; 1 jajko; 4 ząbki czosnku; 2 łyżki mąki ziemniaczanej; świeże zioła (natka pietruszki, koperek); 1 łyżka ziół suszonych, do wyboru: majeranek, tymianek, oregano; wywar do gotowania pulpetów (może być z kostki); sól, pieprz.

Do mielonego mięsa wbijamy jajko, dodajemy posiekany, utarty z odrobiną soli czosnek, siekane świeże zioła i pozostałe przyprawy. Wyrabiamy na jednolitą masę. Formujemy pulpety wielkości dużego orzecha włoskiego. Obtaczamy je w mące ziemniaczanej i wrzucamy do wrzącego wywaru. Gotujemy około 5 minut. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Wywar po gotowaniu pulpetów może być świetną bazą do sosu pomidorowego lub koperkowego. Podajemy z makaronem lub ryżem.

Reklama

Przepis pochodzi z książki "Kuchnia Polska. Kuchnia Rzeczypospolitej Wielu Narodów" Macieja Kuronia, publikacji wydawnictwa Jacek Santorski & CO.

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi "przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!". Najlepsze przepisy nagradzamy!

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Dowiedz się więcej na temat: drób | kurczak

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje