Puszyste racuszki z borówką (po 24. miesiącu)
Pyszne i delikatne racuszki z serkiem ricotta i borówkami amerykańskimi. Są bardzo delikatne i doskonałe również na śniadanie!
Puszyste racuszki z borówką Rodzice w kuchni
Przygotowanie ich z pomocą mojej córeczki zajęło mi około 20 minut. Z podanych składników wyszły mi dwa talerze placuszków. Część racuszków usmażyłam bez borówek, ale te z owocami były zdecydowanie lepsze i bardziej soczyste.
Składniki:
- 125 g mąki
- dwie szczypty soli
- łyżeczka cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- dwa jajka
- mleko
- 3 czubate łyżki serka ricotta
- 2-3 garstki borówki amerykańskiej (lub więcej - ilość owoców zależy od was)
- cukier puder do posypania
- olej rzepakowy do smażenia
Sposób przygotowania:
- W misce wymieszaj mąkę, jedną szczyptę soli, łyżeczkę cukru i łyżeczkę proszku do pieczenia.
- Jajka umyj pod bieżącą wodą, a następnie oddziel białka od żółtek.
- Na środku w misce zrób dołek i wbij do niego dwa żółtka po czym całość wymieszaj.
- Stopniowo dodawaj mleko aż konsystencja ciasta będzie taka jak na naleśniki.
- Do białek dodaj szczyptę soli i ubij je na sztywną pianę.
- Pianę przekładaj stopniowo do ciasta delikatnie mieszając.
- Na koniec dodaj serek ricotta i borówki, a następnie delikatnie wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej olej i łyżką nakładaj małe porcje ciasta. Smaż aż placuszki zarumienią się
z obu stron. - Gotowe racuszki układaj na talerzu, posyp cukrem pudrem i owocami.
Smacznego!