Puszysty sernik

To ciasto zawsze się udaje!

Sernik
Sernik123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.

Oddzielić żółtka od białek.

W miseczce połączyć skrobię z mąką pszenną.

W mikserze utrzeć masło z cukrem i cukrem waniliowym na jasną masę.

Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo po jednym żółtku.

Zmniejszyć obroty miksera, dodawać stopniowo ser, następnie wymieszaną mąkę. Można też dodać startą skórę z pomarańczy.

Osobno ubić białka na sztywno i wmieszać delikatnie szpatułką do masy serowej.

Masę serową wyłożyć do tortownicy, wyrównać. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 170°C (grzałka góra- dół).

Po wyjęciu pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Zimny sernik wstawić na parę godzin do lodówki.

Sernik oprószyć cukrem pudrem i udekorować owocami.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas