Pyszne ciasta czekoladowe!

Potrzebujesz czegoś na poprawienie nastroju? Ciasto czekoladowe nadaje się idealnie!

Chociaż święto czekolady już minęło, wciąż podajemy przepisy na czekoladowe smakołyki. tak to już jest z czekoladą - trudno się od niej oderwać. Tym razem proponujemy wspaniałe czekoladowe ciasta i torty.

Reklama


Sernik czekoladowy

Składniki:

  • 200 g ciasteczek czekoladowych
  • 50 g masła
  • 350 g gorzkiej czekolady
  • 500 g kremowego twarożku
  • 500 g chudego twarożku2 opakowania cukru waniliowego
  • 100 g cukru
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 3 łyżeczki kakao
  • tłuszcz i bułka do formy
Przygotowanie:

Foremkę o średnicy 26 cm, nasmarować tłuszczem i wysypać bułką. Ciastka rozkruszyć i wymieszać ze stopionym masłem i umieścić na dnie formy. Odstawić w chłodne miejsce. Z czekolady ściąć trochę wiórków, resztę roztopić w gorącej kąpieli. Twarożki, cukier waniliowy i cukier wymieszać. Wmieszać stopioną czekoladę i mąkę ziemniaczaną. Pojedynczo dodawać jajka, dodać kakao.  Masę serową nałożyć do formy. Piec w 200 stopniach przez 15 minut, zredukować temperaturę do 125 st. C  i piec jeszcze przez godzinę. Piekarnik wyłączyć, uchylić drzwiczki. Po 10 minutach wyjąć ciasto. Przed podaniem posypać wiórkami czekoladowymi

 


Czas przygotowania 90 minut

Jedna porcja zawiera 1630 kJ/389 kcal

Tort czekoladowy z kremem z granatów

Składniki:

  •  4 jajka
  • 150 g cukru
  • szczypta soli
  • 75 g mąki
  • 110 g mąki ziemniaczanej25 g kakao
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 1 owoc granatu
  • 750 g śmietany kremówki
  • 3 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 opakowania "Śnieżki"
  • 5 fig
Przygotowanie:

Jaja rozdzielić. Białka z 5 łyżkami wody ubić za pomocą robota kuchennego na sztywną pianę, wsypująć cukier i szczyptę soli. Kolejno dodawać żółtka. Mąkę, 75 g mąki ziemniaczanej, kakao, proszek do pieczenia wymieszać i przesiać do masy z jajek, wymieszać. Okrągłą formę (24 cm O) wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wlać i wyrównać. W piekarniku rozgrzanym do 175 st. C piec 30-35 minut. Wyjąć odstawić do ostygnięcia.

Czekoladę posiekać i roztopić w gorącej kąpieli. Łyżką nałożyć na papier do pieczenia  12 "zakrętasów" z czekolady  (średnica 10 cm) i odstawić do zastygnięcia. Granat przekroić, wybrać miąższ. Ciasto uwolnić z formy, zdjąć papier, a ciasto przekroić dwukrotnie w poprzek. Wokół spodniego blatu ciasta założyć pierścień tortownicy. 500 g śmietany ubić, dodając 2 opakowania cukru waniliowego i 2 opakowanie "Śnieżki", dodać miąższ granatu (2 łyżki odłożyć do dekoracji). Połowę śmietany nalozyć na spodni blat ciasta, przykryć kolejnym blatem, nałożyć resztę śmietany i przykryć ostatnim blatem ciasta. Odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Uwolnić z formy. 250 g śmietany z opakowaniem cukru waniliowego ubić, posmarować tort, odstawić w chłodne miejsce. Figi pokroić na cząstki. Tort dekorować czekoladowymi zawijasami na obwodzie, figami i miąższem granatu na wierzchu.

 


Czas przygotowania 90 minut

Jedna porcja zawiera 1890 kJ/451 kcal

 

  Kopułowy tort stracciatella z pomarańczami

Składniki:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 jajko
  • 225 g cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 6 łyżek oleju
  • 3 łyżki kwaśnej śmietanki100 g mąki
  • 1 opakowanie deseru mandarynkowego (np. Dr. Oetker)
  • 500 g serka mascarpone
  • 200 g śmietany kremówki
  • 1 pomarańcza
  • tłuszcz i bułka do formy  
Przygotowanie:

50 g czekolady pokroić. Jajko, 75 g cukru, cukier waniliowy, olej i kwaśną śmietankę wyrobić za pomocą robota kuchennego. Dodać czekoladę. Okrągłą formę (20 cm) natłuścić i wysypać mąką. Wlać ciasto, wyrównać. W piekarniku nagrzanym do 175 stopni piec przez 20-25 minut. Wyjąć, zostawić, aby przestygło. 500 g czekolady pokroić i roztopić w gorącej kąpieli. Czekoladę rozsmarować np. na blasze do pieczenia i odstawić, aby zastygla. Następnie szpatułką ściągać wiórki czekoladowe.

Do 200 ml wody wsypać deser mandarynkowy i mieszać za pomocą robota kuchennego. Dodać mascarpone i wymieszać na gładką masę. Śmietanę ubić i dodać do kremu. Krem nałożyć na ciasto tak, aby uformować kopułę i odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Pomarańczę pokroić w cienkie plastry. 150 g cukru zagotować z 150 ml wody. Obgotować plasterki przez 8-10 minut, wyjąć, ostudzić. Pozostałą czekoladę ponownie rozpuścić i ozdobić nią brzeg ciasta, powyżej układać plastry pomarańczy. Na wierzch nałożyć wiórki czekoladowe.

 


Czas przygotowania 90 minut

Jedna porcja zawiera 2350 kJ/561 kcal

 



Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje