Pyzy ze skwarkami w sosie pieczarkowym

Na pewno twoje pyzy są najlepsze na świecie, ale co szkodzi wypróbować także nowy przepis?

Składniki

  • 2 kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • sól
  • cebula
  • 30 dag pieczarek
  • pieprz
  • łyżka masła
  • pół szklanki śmietany 18 proc.
  • 25 dag słoniny
  • 25 dag boczku wędzonego

Sposób przygotowania

1. Połowę ziemniaków obierz i ugotuj do miękkości. Przeciśnij przez praskę. Drugą część ziemniaków zetrzyj na tarce. Odciśnij je z wody, dodaj do ugotowanych ziemniaków. Wymieszaj z jajkami i solą. Uformuj kuleczki. 

2. Słoninę i boczek pokrój w kostkę i smaż na chrupko. Poszatkowaną cebulę podsmaż na patelni. Wymieszaj słoninę, boczek i cebulę, schłodź. Faszeruj pyzy, formuj kulki. Wkładaj do osolonej wody i gotuj 5 minut do wypłynięcia. Posiekane pieczarki i cebulę smaż na maśle, przypraw, dodaj śmietanę. Pyzy podawaj z sosem pieczarkowym i skwarkami. 

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje