Quiche

Pomysł na smaczną przekąskę.

Składniki:

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 15 dag masła
  • 2 jajka
  • masło do smarowania foremek
  • sól pieprz

Reklama

Nadzienie:

  • 3 jajka
  • por
  • 3 cebule
  • natka pietruszki
  • szklanka śmietany
  • 20 dag sera cheddar
  • 1,5 łyżki masła klarowanego
  • zioła prowansalskie
  • mielona słodka papryka
  • sól pieprz

Przygotowanie:

1. Zimne masło posiekaj z mąką, dodaj jajka, sól, szybko zagnieć ciasto. Owiń je folią spożywczą, włóż do lodówki na 15 minut. Wyjmij, podziel na kilka części, każdą rozwałkuj. Foremki wysmaruj masłem i wylepiaj je ciastem.

2. Na patelni rozgrzej masło, zeszklij pokrojoną w piórka cebulę, dodaj pokrojonego w cienkie plasterki pora. Mieszając, smaż kilka minut. Przypraw papryką, ziołami, solą i pieprzem. Białka ubij na sztywno, dodaj żółtka, ubijaj. Dodaj starty żółty ser, śmietanę. Ubijaj. Do miseczek wkładaj farsz, zalej sosem jajeczno-śmietanowym. Babeczki ustaw na blasze, piecz 20 minut w temperaturze 180˚C. Podawaj, gdy wystygną.


Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje