Quinoa czarna z zielonymi szparagami i pomarańczami

Szparagi dawniej uważane były nie tylko za doskonały lek na wątrobę, nerki, bolące zęby, kaszel i podagrę, lecz także za świetny afrodyzjak. Pobudzają zmysły smakiem, a przy tym ich kształt może się kojarzyć z miłosnymi zapałami.

Quinoa czarna z zielonymi szparagami i pomarańczami
Quinoa czarna z zielonymi szparagami i pomarańczamimateriały prasowe

Może dlatego starożytni Rzymianie

dedykowali je bogini miłości Wenus.Danie łatwe, wegetariańskie, bez glutenu. Czas przygotowania: 40 min., 4 porcje
Składniki

1 szklanka czarnej quinoa

1 pęczek zielonych szparagów

2 pomarańcze

2 łyżki oliwy

sól, cukier, pieprz

Przygotowanie

Okładka książki Pawła Łukasika i Grzegorza Targosza "„Kipi kasza”
Okładka książki Pawła Łukasika i Grzegorza Targosza "„Kipi kasza”materiały prasowe

1. Kaszę przelać gorącą wodą na drobnym

sicie. Gotować w proporcji kaszy do wody w stosunku 1 : 2 przez 25 min. Posolić

pod koniec gotowania. Ostudzić.

2. Szparagi umyć, pozbawić twardych

końcówek (obciąć ok. ⅓ szparaga od dołu lub wygiąć szparaga,

końcówka sama się odłamie) i umieścić w garnku na stojąco, tak aby ⅓ wysokości szparagów wystawała z główkami ponad wodę (końcówki

szparagów są delikatne i ugotują się w samej parze). Gotować w wodzie z

dodatkiem soli i cukru przez 3–4 min. Odcedzić, przelać zimną wodą, odciąć

końcówki, a resztę pokroić w grube plasterki.

3. Odciąć skórę z pomarańczy i wyciąć

cząstki. Przekroić każdą cząstkę na połowę.

4. Połączyć kaszę z oliwą, doprawić do

smaku solą oraz pieprzem i wymieszać z pomarańczami oraz szparagami.Przepis pochodzi z książki "Kipi kasza"!

materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas