Racuchy drożdżowe z dżemem

Polecamy przepis na pyszne i lekkie racuchy.

Składniki:


  • pół kg mąki,
  • opakowanie cukru waniliowego,
  • pół kostki drożdży (5 dag),
  • 2-3 szklanki mleka,
  • słoik ulubionego dżemu,
  • szczypta soli, o
  • lej do smażenia,
  • cukier puder do posypania.

Sposób przygotowania:

Reklama

Drożdże rozpuść w odrobinie ciepłego mleka. Dodaj mąkę, cukier waniliowy, sól i mleko (tyle, by ciasto miało dużo gęstszą konsystencję niż na naleśniki). Mieszaj, aż w cieście powstaną pęcherzyki powietrza. Odstaw.

Olej rozgrzej na patelni. Łyżką maczaną w ciepłej wodzie kładź porcje ciasta na oleju. Łyżką zrób lekki dołek w cieście, nałóż odrobinę dżemu. Przykryj go cienką warstwą ciasta. Umaż z dwóch stron. Posyp cukrem pudrem.

Czas przygotowania: 25 min.

Ilość porcji: 6.

Cena za porcję: 1,50 zł.

Przepis przysłała Irena Pancerz z Wielkiej Wsi.

Chwila dla Ciebie
Dowiedz się więcej na temat: racuchy | olej | przepis | Dżem

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje