Racuchy jabłkowe

Smak dzieciństwa

Składniki

  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 2 szkl. kwaśnego mleka
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 małe jabłka
  • 4 łyżki oleju

Składniki - dodatki

  • sos owocowy (np. śliwkowy)
  • 1 op. serka waniliowego homogenizowanego

Sposób przygotowania

Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli przesiej do miski. Wbij jajka, dosyp cukier waniliowy, wlej mleko. Składniki zmiksuj. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli będzie trzeba, dosyp mąki. Jabłka umyj, obierz, zetrzyj na tarce o dużych otworach i od razu dodaj do ciasta. Delikatnie wymieszaj. Jeśli lubisz, dodaj szczyptę cynamonu. Miseczkę z ciastem przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki na 30 minut. Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj porcje ciasta, formując owalne racuchy. Smaż na rumiano z obu stron (w sumie ok. 15 minut). Gotowe racuchy ułóż na papierowym ręczniku, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Jeszcze ciepłe posmaruj serkiem i polej sosem owocowym. 

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje