Racuchy z pieczonym kurczakiem

Do ich przygotowania możesz wykorzystać ziemniaki z poprzedniego obiadu

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • mały por
  • 20 dag pieczonego kurczaka
  • 10 dag bekonu
  • 4 jajka
  • 5 łyżek kukurydzy konserwowej
  • 2 małe ząbki czosnku
  • sól, pieprz mielony
  • kminek
  • olej do smażenia placków

Reklama

Przygotowanie:

Ziemniaki wyszoruj. Gotuj w posolonej wodzie w mundurkach około 20 minut. Odcedź, przestudź, polewając zimną wodą. Obierz i zetrzyj na tarce o dużych otworach.

Por oczyść, dokładnie opłucz, pokrój w kosteczkę. Pieczone mięso kurczaka oraz bekon pokrój na niewielkie kawałeczki. Por z bekonem zrumień na łyżce rozgrzanego oleju. Podlej kilkoma łyżkami wody.

Duś pod przykryciem około 5 minut i dodaj do ziemniaków. Dołóż także kawałeczki kurczaka. Masę wystudź. Wymieszaj z jajkami, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i kukurydzą. Dopraw solą, pieprzem i kminkiem.

Na patelni rozgrzewaj po 2 łyżki oleju. Kładź małe porcje ciasta. Formuj owalne racuchy. Usmaż ok. 18 placków. Osącz je z tłuszczu na papierowym ręczniku, od razu podawaj.

Pieczonego kurczaka oraz boczek możesz zastąpić 3–4 parówkami pokrojonymi w kosteczkę.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Dowiedz się więcej na temat: racuchy | ziemniaki | piekło | pieczenie | pieczeń

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje