Racuszki

Racuszki z ryżu.


Reklama


Składniki na 6 porcji:

- 30 dag ryżu (lub 3 torebki),
- 10 dag białego, tłustego sera,
- 10 dag margaryny,
- 2 jajka,
- tarta bułka,
- sól, pieprz,
- 2 łyżki siekanego szczypiorku,
- olej do smażenia Przygotowanie:

Ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie, odsączyć i ostudzić. Ser przetrzeć przez sito. Jaja roztrzepać widelcem. Ryż połączyć z jajami, miękką margaryną oraz szczypiorkiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem, po czym wyrobić na jednolitą masę. Formować z niej małe, płaskie kotleciki. Każdy panierować w tartej bułce. Następnie usmażyć je na gorącym oleju z obu stron, tak by były chrupkie. Podawać gorące z dodatkiem sosu pomidorowego, udekorowane świeżą bazylią. Do ryżowych placuszków najodpowiedniejsza jest surówka z kapusty pekińskiej i pomidorów, doprawiona oliwą i octem winnym.
Czas przygotowania 30 minut

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Dowiedz się więcej na temat: ryż | racuchy | potrawy wegetariańskie

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje