Racuszki piwne z jabłkami

Zaskakujący dodatek piwa sprawi, że racuszki będą bardziej puszyste!

Składniki:

Ciasto:

  • 17 dag mąki pszennej
  • szklanka mleka
  • ½ szklanki jasnego piwa
  • jajko
  • 2 dag drożdży
  • 2½ dag cukru pudru

Reklama

Nadzienie:

  • 4-5 jabłek
  • 3½ dag cukru pudru
  • kieliszek rumu

 

Dodatkowo:

  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania


Przygotowanie:

Przygotuj ciasto: wymieszaj mąkę z mlekiem, dodaj piwo, żółtko i drożdże rozprowadzone w łyżce ciepłego mleka. Wyrób gładkie ciasto, odstaw w ciepłe miejsce na dwie godziny do wyrośnięcia. Białko ubij na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaj dwie łyżki cukru pudru. Delikatnie wymieszaj z ciastem.

Przygotuj nadzienie: umyj jabłka, obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w plastry grubości 1 cm. Oprósz dwiema do trzech łyżek cukru pudru i skrop rumem. Na rozgrzany olej kładź krążki jabłek maczane w cieście. Smaż z obu stron na rumiano. Wyjmij, osącz z tłuszczu. Podawaj posypane cukrem pudrem.

Przepis pochodzi z książki "Ciasta drożdżowe" Tadeusza Barowicza

materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje