Racuszki z truskawkami

Na letnie przyjęcia.

Składniki:

Reklama

- 30 dag truskawek,
- 200 ml. Kwaśnej śmietany,
- 2 szklanki mleka,
- 2 jajka,
- 1,5 szklanki mąki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 łyżki cukru,
- szczypta soli,
- 1 mała torebka cukru waniliowego,
- olej do smażenia

Przygotowanie:

Truskawki umyć, osuszyć, oszypułkować, zmiksować. Kilka truskawek zostawić do dekoracji, resztę podzielić na pół, pierwszą cześć zmiksować i połączyć ze śmietaną, doprawić cukrem, resztę pokroić w kostkę. Mleko zmiksować z żółtkami, 1 łyżką cukru i cukrem waniliowym, mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Mąkę dodać do mleka i jajek i dokładnie połączyć. Dodać białka ubite na sztywno ze szczyptą soli i pokrojone truskawki, delikatnie wymieszać. Smażyć na rozgrzanym oleju na zloty kolor z obu stron. Podawać z sosem udekorowane truskawkami. Czas przygotowania 1 h. Przepis na 10 osób.

Dowiedz się więcej na temat: truskawki | racuchy | dania na słodko | potrawy wegetariańskie

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje