Rikotki z piekarnika

Pomysł na pyszne śniadanie

Składniki dla: 3-4 porcji

Składniki

  • 30 dag serka ricotta
  • 3-4 łyżki prażonych jabłek (ze słoika lub upieczonych w piekarniku i zmiksowanych)
  • 4 jajka
  • 3-4 łyżki mąki pszennej
  • po 2 łyżki cukru i cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • margaryna i bułka tarta do foremki
  • mieszane owoce
  • cukier puder i listki melisy do dekoracji

Sposób przygotowania

1. Jajka umyj, osusz i rozbij. Zmiksuj na najwyższych obrotach miksera. Zmniejsz obroty, dodaj ricottę, jabłka, sól i cukry. Domieszaj mąkę (po 1 łyżce), zmiksuj na gładką masę. Przygotowane ciasto odstaw na 15-20 minut. 

2. Owoce do dekoracji umyj i osusz. Piekarnik nagrzej do 180 st. C. Specjalną foremkę do muffinek lub papierowe papilotki do babeczek cienko posmaruj margaryną i równomiernie oprósz bułką tartą. Przełóż serowo-jajeczne ciasto do zagłębień w foremce (lub do papilotek), do 1/2 wysokości. Piecz ok. 10 minut. Podawaj od razu, oprószone pudrem, z owocami. 

3. Pyszna jest też wersja wytrawna: do ciasta nie dodawaj cukru i jabłek. Dopraw za to masę posiekanymi świeżymi ziołami (np. rozmaryn, bazylia, tymianek, szałwia), 1 łyżeczką startej na drobne wiórki cebulki, mieloną papryką, solą, pieprzem i ew. odrobiną startego żółtego sera. Upiecz jak słodkie rikotki.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje