Risotto cytrynowo-szpinakowe

Prosty obiad dla zabieganych

Składniki

  • 4 szklanki bulionu drobiowego
  • cytryna (sok oraz starta z niej skórka)
  • 25 g masła
  • łyżka oliwy
  • duża cebula (300 g), posiekana
  • 2 ząbki czosnku (rozgniecione)
  • 1 i 1/2 szklanki ryżu do risotto (najlepiej arborio)
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 1/2 szklanki startego twardego sera
  • 3 garście szpinaku baby

Sposób przygotowania

1. Bulion wymieszaj ze szklanką wody i skórką cytrynową. Zagotuj, po czym zmniejsz ogień i zostaw na kuchence. 

2. Rozgrzej masło i oliwę na głębokiej patelni. Zeszklij na nim cebulę i czosnek (5 minut). Dodaj ryż i smaż, mieszając, jeszcze minutę (ziarenka powinny stać się niemal przezroczyste). Wlej wino i duś, mieszając, aż ryż całkowicie je wchłonie. 

3. Stopniowo dodawaj gorący bulion (po 1/2 szklanki), przez cały czas mieszając. Duś risotto 20 minut lub do czasu, gdy ryż zmięknie, a risotto nabierze kremowej konsystencji. 

4. Zdejmij patelnię z ognia. Posyp ryż startym serem i listkami szpinaku. Lekko zamieszaj. Wyciśnij sok z cytryny. Przypraw do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje