Risotto z cytrusowym kurczakiem

Aromatyczne i sycące danie. A jakie pyszne!

Składniki

  • ryż brązowy, 100 g
  • pierś z kurczaka, 120 g
  • tymianek, 2 gałązki
  • starta skórka z cytryny, 1 łyżeczka
  • sok z cytryny, 2 łyżki
  • zimne masło bez soli, 30 g
  • bulion drobiowy bez soli
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania

Wykonanie: kurczaka kroimy w małą kostkę, zalewamy sokiem z cytryny i odstawiamy na noc do lodówki. Ryż gotujemy przez 15 minut, po czym odcedzamy go i przelewamy zimną wodą. Zamarynowanego kurczaka wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy około 20 minut. Na patelnię wrzucamy kurczaka, ryż i listki tymianku, po czym zalewamy całość bulionem. Wszystko gotujemy, co jakiś czas mieszając. Gdy ryż wchłonie cały bulion, dolewamy go. Czynność powtarzamy do momentu, kiedy ryż osiągnie twardość al dente. Gdy ryż będzie gotowy, zdejmujemy patelnię z ognia, dorzucamy zimne masło i dokładnie mieszamy całość. Doprawiamy do smaku pieprzem  i skórką z cytryny.  

Przepis pochodzi z książki "Kuchnia Fit 2" Konrada Gacy.   

materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje