Rolada bezowa z masą borówkową

Tym deserem zachwycisz gości!

Czas przyrządzenia: 45 minut
Składniki dla: 12 porcji

Składniki

  • 2/3 szkl. białek
  • 1 szkl. cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 1 szkl. borówek
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 25 dag ricotty
  • 1 szkl. tłustego mleka
  • 2 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania

Białka ubij z sokiem z cytryny i 3/4 szkl. cukru. Pianę z białek połącz z mąką ziemniaczaną. Bezę wymieszaj łyżką. Rozsmaruj ją na blasze (32 x 39 cm) wyłożonej pergaminem. Piecz 20 min w 160 st. Blat studź na blasze 5 minut, następnie przełóż go na ściereczkę kuchenną. Zdejmij pergamin, zwiń i studź 10 minut. Żelatynę rozpuść według przepisu podanego na opakowaniu. Borówki opłucz, osusz, zmiksuj. Ricottę utrzyj z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym. Dolej mleko oraz mus owocowy. Masę lekko ubij mikserem. Żelatynę połącz z masą borówkową. Blat rozwiń, posmaruj kremem. Ciasto ponownie zwiń. Roladę schładzaj 2 godziny. Oprósz cukrem pudrem. Udekoruj, np. wiórkami białej czekolady. 

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje