Rolada z indyka ze śliwkami

100g suszonych śliwek bez pestek, posiekany świeży majeranek, 100 g płatków migdałowych, szczypta cynamonu, 750 g filetów z indyka, sól, pieprz, dwie cebule, łyżka margaryny, łyżka koncentratu pomidorowego, por, 500 g marchwi, 200 ml śmietany, łyżka marynowanego pieprzu.

Śliwki pokroić w kostkę i wymieszać z majerankiem, migdałami i cynamonem. Mięso opłukać, osuszyć, lekko rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem. Na mięso wyłożyć farsz śliwkowy, zrolować i spiąć wykałaczkami. Cebule pokroić w ósemki. Margarynę roztopić w brytfannie i obsmażyć na niej roladę. Dodać cebulę i koncentrat, dusić kilka minut. Wlać o,5 l wody, doprawić solą i pieprzem. Mięso dusić około 60 minut. Por i marchew pokroić, 20 minut przed końcem duszenia dodać do mięsa. Roladę i warzywa wyjąć z brytfanny. Do sosu dodać śmietanę, gotować aż odparuje połowa objętości, dodać pieprz. Roladę pokroić w plastry, podawać z warzywami i sosem.

Dowiedz się więcej na temat: indyk | mięso | pieprz | rolada | drób | indyk

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje