Rolada ze schabu z morelą i miechunką

Pomysł na niedzielny obiad.

Składniki:

  • 1,5 kg schabu bez kości
  • 2 łyżki masła
  • 1 posiekana cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 60 g Złotych owoców np. Bakalland (miechunka peruwiańska)
  • 100 g moreli suszonych np. Bakalland
  • 1 szklanka soku pomarańczowego
  • świeży rozmaryn
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1. Do małego naczynia wsypujemy posiekane suszone morele i złote owoce, wszystko zalewamy szklanką soku pomarańczowego, odstawiamy na pół godziny. Schab myjemy, na dużej patelni roztapiamy masło i podsmażamy mięso ze wszystkich stron, odstawiamy do wystygnięcia.

Reklama

2. Następnie na patelni roztapiamy łyżeczkę masła, podsmażamy cebulkę z 2 ząbkami czosnku, dodajemy posiekane suszone owoce i sok pomarańczowy. Pozostawiamy na ogniu, aż sos się zredukuje, a wszystkie składniki staną się miękkie. Na końcu nadzienie przekładamy do miseczki do wystygnięcia. Wystudzone mięso nacinamy wzdłuż tak, aby po rozchyleniu mięsa powstał płat. Delikatnie rozprowadzamy nadzienie w powstałym wgłębieniu.

3. Mięso zawijamy w roladę i ciasno związujemy wszystko nicią kuchenną. Dodatkowo już związane mięso, delikatnie nacinamy w kilku punktach i wkładamy w nie pokrojone plasterki czosnku. Doprawiamy mięso solą i pieprzem, kładziemy na nie gałązki rozmarynu. Wszystko zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w 150 stopniach przez ok. 1,5 godziny.

4. Gotowe mięso odstawiamy przed pokrojeniem do wystygnięcia na ok. 15 minut.

materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje