Roladka z indyka nadziewana miechunką peruwiańską i pistacjami

Proste w przygotowaniu, a jakie smaczne!

Składniki

  • 1 kg filetu z indyka
  • 3 łyżki smakowej oliwy ziołowej
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • 70 g prażonych pistacji np. Bakalland
  • 70 g Złotych owoców (miechunki peruwiańskiej) np. Bakalland
  • 1 szklanka soku pomarańczowego
  • Pieprz i sól do smaku
  • Wykałaczki lub „siatka” do pieczenia

Sposób przygotowania

Mięso myjemy, następnie osuszamy za pomocą ręcznika papierowego i rozkładamy na desce. Przykrywamy papierem do pieczenia i za pomocą tłuczka rozbijamy na cienki filet. Doprawiamy solą, pieprzem i nacieramy oliwą. Następnie przygotowujemy nadzienie. Miechunkę zalewamy sokiem pomarańczowym i odstawiamy na ok 15 minut, aż zmięknie. Na patelni podsmażamy cebulę i czosnek, dodajemy do nich miechunkę i smażymy jeszcze przez ok. 5 minut, aż wszystkie składniki się z sobą połączą. Następnie dodajemy posiekane prażone pistacje i świeży tymianek, doprawiamy wszystko do smaku.  Na środek rozbitego filetu z indyka, rozkładamy nadzienie i wszystko dokładnie zwijamy w roladę, którą delikatnie spinamy wykałaczkami. Następnie tak przygotowane mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, smarujemy 2 łyżkami oliwy. Roladę wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika, na dno naczynia wlewamy kilka łyżek wody i pieczemy przez ok. 40 minut. Po upieczeniu gotową roladę, kroimy w plastry. 

materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje