Rozgrzewająca zupa - krem ze skorzonery

Skorzonera - inaczej wężymord lub czarny korzeń, powoli wraca do łask. Specjał ma sporo zastosowań kulinarnych, jest bardzo sycący i nie ma włókien. Zawiera sód, potas, magnez, wapń, żelazo, fosfor, chlor, karoten oraz witaminy: E, B1, B2, C. Ciekawostkę stanowi fakt, iż w czasach antycznych sok z tego warzywa był doskonałym remedium na jad żmii. W wyrazistym smaku przypomina szparagi, jednak nie jest tak delikatny.

Składniki dla: 4

Składniki

  • 1 kg skorzonery
  • 250 g ziemniaków
  • 5 ząbków czosnku
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 0,7 l bulionu warzywnego
  • 80 g pestek z dyni
  • 40 ml Zdrowego Oleju Rzepakowego np. Green Spoon Tłoczonego Tradycyjnie Na Zimno (zdobywca godła promocyjnego i tytułu TOP PRODUKT programu „Doceń polskie”)
  • 150 ml śmietany kremówki 36%
  • sól i biały pieprz

Sposób przygotowania



Reklama

Skorzonerę i ziemniaki obieramy, kroimy, a następnie gotujemy w bulionie warzywnym. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojony w plasterki czosnek. Całość miksujemy (najlepiej blenderem) na gładką, jednolitą masę. Dodajemy śmietanę, sok z cytryny i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość trzeba zagotować. Jeżeli zupa jest zbyt gęsta dolewamy odrobinę wody (wtedy trzeba raz jeszcze sprawdzić smak i doprawić w miarę potrzeby i gustu). Na suchą patelnię wsypujemy pestki dyni, po czym prażymy je na małym ogniu ciągle mieszając, aż do uzyskania lekko rumianego koloru. Zupę podajemy z pestkami dyni i Zdrowym Olejem Rzepakowym np. Green Spoon Tłoczonym Tradycyjnie Na Zimno. 
 Autorem przepisu jest Chef Krzysztof Peć (Restauracja Kuchnia Otwarta).

materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje