Rozgrzewająca zupa - krem ze skorzonery

Skorzonera - inaczej wężymord lub czarny korzeń, powoli wraca do łask. Specjał ma sporo zastosowań kulinarnych, jest bardzo sycący i nie ma włókien. Zawiera sód, potas, magnez, wapń, żelazo, fosfor, chlor, karoten oraz witaminy: E, B1, B2, C. Ciekawostkę stanowi fakt, iż w czasach antycznych sok z tego warzywa był doskonałym remedium na jad żmii. W wyrazistym smaku przypomina szparagi, jednak nie jest tak delikatny.

Składniki dla: 4

Składniki

  • 1 kg skorzonery
  • 250 g ziemniaków
  • 5 ząbków czosnku
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 0,7 l bulionu warzywnego
  • 80 g pestek z dyni
  • 40 ml Zdrowego Oleju Rzepakowego np. Green Spoon Tłoczonego Tradycyjnie Na Zimno (zdobywca godła promocyjnego i tytułu TOP PRODUKT programu „Doceń polskie”)
  • 150 ml śmietany kremówki 36%
  • sól i biały pieprz

Sposób przygotowania



Reklama

Skorzonerę i ziemniaki obieramy, kroimy, a następnie gotujemy w bulionie warzywnym. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojony w plasterki czosnek. Całość miksujemy (najlepiej blenderem) na gładką, jednolitą masę. Dodajemy śmietanę, sok z cytryny i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość trzeba zagotować. Jeżeli zupa jest zbyt gęsta dolewamy odrobinę wody (wtedy trzeba raz jeszcze sprawdzić smak i doprawić w miarę potrzeby i gustu). Na suchą patelnię wsypujemy pestki dyni, po czym prażymy je na małym ogniu ciągle mieszając, aż do uzyskania lekko rumianego koloru. Zupę podajemy z pestkami dyni i Zdrowym Olejem Rzepakowym np. Green Spoon Tłoczonym Tradycyjnie Na Zimno. 
 Autorem przepisu jest Chef Krzysztof Peć (Restauracja Kuchnia Otwarta).

materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje