Rozgrzewająca zupa serowa ze świeżą pietruszką i grzankami

Siekamy cebulę, boczek kroimy na mniejsze kawałki i przeciskamy czosnek przez praskę.

Składniki:

  • 6 kromek chleba tostowego firmy Dan Cake,
  • 1 litr bulionu drobiowego
  • 300g serka topionego
  • 100g chudego boczku
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • Świeża pietruszka
  • Oliwa
  • Łyżeczka kurkumy
  • Sól, pieprz

Reklama

Sposób przygotowania:


Siekamy cebulę, boczek kroimy na mniejsze kawałki i przeciskamy czosnek przez praskę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy na niej cebulę, czosnek i boczek. W rondelku podgrzewamy przygotowany wcześniej bulion. Dodajemy do niego serki topione i powoli mieszamy. Gdy serki całkowicie się rozpuszczą dodajemy podsmażoną cebulę i czosnek. Gotujemy jeszcze przez chwilę, a całość doprawiamy kurkumą, solą i pieprzem.  Chleb kroimy na małe kostki, wykładamy na blachę i podpiekamy w piekarniku. Gdy zupa będzie gotowa nalewamy do miseczek, przystrajamy grzankami oraz listkami świeżej pietruszki.

materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje