Rozgrzewające przyprawy

Gdy na zewnątrz ziąb lub plucha, chętnie sięgamy po rozgrzewające zioła i przyprawy. Choć wśród nich prym wiodą imbir i cynamon, to nie są on jedyne. Oto inne dodatki, dzięki którym zrobi nam się cieplej.

Kolendra

Pasuje zarówno do dań wytrawnych, jak i słodkich. Podkreśli smak mięs, ryb, zup oraz sałatek. Znakomita też do deserów, ciast i ciastek.

Pieprz kajeński

Reklama

Możesz doprawiać nim różnego rodzaju dania mięsne, sosy oraz potrawy z ryżu. Smakosze dodają też odrobinę odrobinę pieprzu kajeńskiego do płynnej gorącej czekolady oraz domowych pralinek.

Goździki

Są składnikiem przyprawy do pierników. Można nimi aromatyzować kompoty oraz likiery. Pasują również pikantnych potraw z korzenną nutą, jak: pasztety, duszone mięsa, marynaty czy pieczenie.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje