Rozgrzewające zupy w kolorach jesieni

Jesienne temperatury są coraz niższe, ale za to za oknem pojawiają się piękne, nasycone barwy – intensywna czerwień, rozgrzewający pomarańcz, ciepła żółć i chłodniejsza zieleń. Te kolory nie tylko wprawiają w dobry nastrój, ale także inspirują. Również do gotowania! Prezentujemy przepisy na pyszne, gorące i barwne zupy w kolorach jesieni!

Rosół
Rosółmateriały prasowe

Rosół królewski

Sposób przygotowania

Cebulę obrać i opiec nad ogniem, aż będzie mocno spieczona. Kurczaka pokroić na kawałki: udka, piersi, skrzydełka, przełożyć do garnka i zalać zimną wodą.

Zagotować na średnim ogniu, kiedy woda zacznie wrzeć, zmniejszyć ogień do minimum i zdjąć szumowiny. Gotować, z uchyloną przykrywką przez 2-3 godziny. Następnie dodać obrane warzywa, opieczoną cebulę oraz ziele, listki laurowe, lekko rozgniecione ziarenka pieprzu, wsypać 1 łyżkę soli i gotować na wolnym ogniu, z uchyloną przykrywką przez kolejne 1,5 godziny.

Przed podaniem doprawić solą do smaku. Podawać z makaronem ugotowanym według instrukcji na opakowaniu.

Zupa grzybowa
Zupa grzybowamateriały prasowe

Grzybowa na białym winie

Grzyby zalać 1/2 litra wrzącej wody, zakryć i odstawić na 30 minut, następnie odcedzić zostawiając wodę z moczenia grzybów.

Na maśle klarowanych zeszklić drobno pokrojoną cebulę, dodać grzyby, wlać wino i smażyć przez około 5 minut, często mieszając.

Zagotować rosół, przełożyć grzyby i gotować przez około 30 minut. Zdjąć z ognia, zabielić śmietanką, doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

Podawać z makaronem ugotowanym według instrukcji na opakowaniu. Przed podaniem posypać natką pietruszki.

Zupa pomidorowa
Zupa pomidorowamateriały prasowe

Pomidorowa ze świeżych pomidorów

Sposób przygotowania

Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i drobno pokroić. Na rozgrzanym maśle klarowanym zeszklić drobno pokrojoną cebulę, dodać sprasowany czosnek oraz pokrojone pomidory i smażyć na średnim ogniu przez około 20 minut.  Kiedy wywar się zagęści, zdjąć z ognia i przełożyć do rosołu.

Gotować przez około 5 minut, następnie połowę zupy przelać do wysokiego naczynia, zmiksować i przelać do garnka z zupą. Doprawić solą, pieprzem oraz cukrem trzcinowym do smaku.

Podawać z makaronem ugotowanym według instrukcji na opakowaniu. Przed podaniem posypać świeżym oregano.

Zupa z zielonych warzyw
Zupa z zielonych warzywmateriały prasowe

Zupa z zielonych warzyw

Sposób przygotowania

Brukselkę oczyścić ze zwiędłych liści, głąb naciąć na krzyż i wrzucić do wrzącej, lekko osolonej wody. Nie zakrywając gotować przez około 10 minut.

Do garnka wlać bulion, dodać odcedzoną brukselkę oraz brokuł pokrojony na mniejsze różyczki, zakryć i gotować przez około 5 minut. Następnie dodać cukinię, pokrojoną w mniejszą kostkę oraz zielony groszek i gotować kolejne 5 minut.

Zdjąć z ognia, zabielić śmietanką, doprawić solą oraz pieprzem do smaku i wymieszać z posiekanym koperkiem. Podawać z makaronem ugotowanym według instrukcji na opakowaniu.

INTERIA.PL/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas