Rurki z klopsikami

Aromatyczne danie po prowansalsku!

Penne z klopsami
Penne z klopsami123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Makaron ugotuj w osolonej wodzie. Osącz i przelej go zimną wodą. Cebulę obierz i posiekaj. Marchewkę wyszoruj, zetrzyj na drobne wiórki. Kajzerkę zalej 1/3 szkl. zimnej wody. 

2. Mięso wymieszaj z cebulą, marchewką, jajkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, orzechami, majerankiem i odciśniętą kajzerką. Dopraw solą. Wyrabiaj, aż składniki się połączą.

3. Z mięsa uformuj równe klopsiki. Smaż je porcjami na 2 łyżkach oliwy. Odłóż do ostygnięcia. Cukinię i paprykę oczyść, pokrój na kawałki. Podsmaż na 1 łyżce oliwy, posól. 

4. Resztę oliwy wymieszaj z ziołami prowansalskimi, mieloną papryką i 1 łyżeczką pieprzu. Polej makaron, dołóż warzywa, przemieszaj. Nałóż klopsiki. Schłodź, posyp zieleniną.

Spaghetti bolognese - wyjątkowy makaron z mięsemInteria Kulinaria
Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas