Ryba pieczona w folii - Maciej Kuroń

1 sprawiona ryba lub dzwonko na osobę (łosoś, pstrąg); pęczek koperku; 1 łyżka świeżej szałwii, macierzanki, szczypta bazylii; 1 łyżka soku z cytryny; biały lub kolorowy pieprz; sól.

Rybę nacieramy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem. Jeśli mamy rybę w całości, to połowę ziół wkładamy w środek, a resztą obsypujemy rybę z zewnątrz. Jeśli mamy filety, to oczywiście obsypujemy je wszystkimi ziołami z obu stron.

Reklama

Rybę układamy na folii posmarowanej olejem lub masłem, zawijamy, możemy zrobić na górze kilka dziurek widelcem.

Pieczemy na grillu przez 15 - 20 minut. Rybę ok. 1,5 - 2 kg pieczemy nawet przez 1 godzinę.

Tak przyrządzoną rybę podajemy z różnymi sosami gorącymi lub zimnymi, np. z sosem koperkowym, czosnkowym, maślanym itp.

Przepis pochodzi z książki Macieja Kuronia pt. "Grill. Potrawy z rusztu i ogniska"

Znasz lepszy przepis Przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Wydawnictwo Jacek Santorski & co
Dowiedz się więcej na temat: pieprz | cytryny | ryba | grill | łosoś | pstrągi | ryby

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje