Ryba pieczona z warzywami

Pożywne danie obiadowe

Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 1 i 1/2 sprawionego lina (ew. innej ryby słodkowodnej)
  • 2 cebule
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 2 szkl. śmietany 30 proc.
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz cytrynowy
  • trochę mąki do panierowania
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

1. Warzywa obierz. Cebule potnij w plasterki, a marchewkę i pietruszkę - grubo zetrzyj. Rybę opłucz, podziel na porcje i posól. 

2. Kawałki lina obtocz w mące. Strzepnij jej nadmiar. Włóż na patelnię z rozgrzanym olejem. Smaż na rumiano z obu stron. Ostrożnie przełóż do żaroodpornego naczynia. 

3. Warzywa usmaż na maśle. Obłóż nimi rybę. Śmietanę przypraw na pikantnie solą i pieprzem cytrynowym. Polej składniki w formie. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. Piecz przez 25-30 minut.  

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje