Ryż po persku z nóżką z kurczaka i sałatką mango-ogórkową

Kulinarna podróż.

Składniki na 4 porcje:


Reklama

  • 4 nóżki z kurczaka
  • sól, pieprz
  • słodka papryka
  • 6 łyżek oleju
  • 1 łyżka czerwonej past curry
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 200 g ryżu basmati
  •  2 małe ziemniaki
  • 75 g masła
  • opakowanie szafranu
  • 1 mango
  • 1 ogórek sałatkowy
  • 5 łyżek białego octu balsamicznego
  • szczypta cukru

 Przygotowanie:

 1,5 łyżeczki soli, pół łyżeczki pieprzu, paprykę i 2 łyżki oleju wymieszać i natrzeć tym nóżki kurczaka. Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i piec godzinę w 175 stopniach C.

Pastę curry, 1,5 łyżki oleju i syrop klonowy wymieszać i rozsmarować na nóżkach po ok. 40 minutach pieczenia.

 Ryż zagotować w osolonej wodzie i na słabym ogniu gotować 6 minut. Odcedzić, przelać zimna wodą. Ziemniaki obrać i pokroić w plastry o grubości 3mm.

 Masło roztopić w rondelku, dodać szafran i podgrzać. Połowę masła wlać do miseczki. Do pozostałego w rondelku masła włożyć ziemniaki i wsypać wstępnie podgotowany ryż. Polać równomiernie pozostałym masłem szafranowym. Pokrywkę obwiązać czystą ściereczką. Przykryć rondelek i trzymać na słabym ogniu 35-45 minut..

Miąższ mango pokroić w kostkę, ogórka obierz i pokrój w plasterki. Wymieszaj sól, pieprz, ocet i cukier. Dodaj 2 łyżki oleju. Sos zmieszaj z mango i ogórkiem. Rondelek z ryżem wstaw na chwilę do zimnej wody, a następnie wybij ryż. Podawaj z nóżkami z kurczaka i sałatką.


Dowiedz się więcej na temat: kuchnia perska | ryż | kurczak

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje