Sachertorte - Tort Sachera

Legendarny, wiedeński smak.

Składniki:

Reklama

Ciasto:

- 150 g gorzkiej czekolady,

- 150 g miękkiego masła,

- 100 g cukru pudru,

- 6 żółtek ,

- 6 białek,

- 50 g cukru,

- 150 g mąki,

- szczypta soli,

- dobrej jakości konfitura morelowa

Polewa czekoladowa:

- 200 g dobrej, gorzkiej czekolady,

- 200 g cukru,

- 100 ml wody

Przygotowanie:

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i utrzeć z masłem na puszystą masę. Dodawać stopniowo cukier puder i żółtka. Białka ubić z 50 g cukru na niezbyt sztywną pianę. Dodać mąkę, szczyptę soli i wymieszać razem z masą czekoladową.

Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować masłem, posypać delikatnie mąką, włożyć do niej ciasto i piec przez 50-60 minut w nagrzanym do 180 st. C piekarniku. Tort po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego schłodzenia, następnie wyjąć go z formy.

Konfiturę morelową podgrzać i posmarować nią tort. Odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin.

W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę i utrzeć razem z cukrem. Dodać wodę i gotować na małym ogniu, przez około 5 minut, stale mieszając, aż polewa zacznie gęstnieć.

Rozprowadzić polewę szybko i równomiernie po całym torcie.

Podawać z niesłodzoną bitą śmietaną i z jednym z rodzajów kawy po wiedeńsku.

Dowiedz się więcej na temat: ciasto | czekolady | tort | torty | ciasta | kuchnia austriacka

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje