Sajgonki z nadzieniem z krewetek

Z kuchni wietnamskiej.

Składniki na 6 sztuk;

- 200 g krewetek,
- 3 łyżki sosu sojowego,
- 1 łyżka wytrawnej Sherry,
- 1,5 łyżki oleju sezamowego,
- pół łyżeczki cukru,
- 1 marchewka,
- 150 g cukinii,
- zielona cebulka,
- 1 szalotka,
- 1 ząbek czosnku,
- kawałek imbiru (ok 2 cm),
- 1-2 łyżki oleju,
- sól, pieprz,
- 1 pomarańcza,
- 1/8 l. bulionu z kurczaka,
- 2 łyżki sosu Hoisin,
- pieprz cayenne,
- 12 blatów papieru ryżowego,
- sałata,
- pęczek bazylii azjatyckiej,
- pęczek azjatyckiej mięty,
- pół pęczka kolendry

Przygotowanie:

Krewetki pokroić na kawałki. Zmieszać 2 łyżki sosu sojowego, Sherry, łyżkę oleju sezamowego i odrobinę cukru. Krewetki zalać marynatą i odstawić.
Marchewkę i cukinię pokroić w juliannę. Zieloną cebulkę posiekać. Szalotkę, czosnek i imbir obrać, czosnek przecisnąć przez praskę, resztę pokroić w bardzo drobną kosteczkę. Krewetki osączyć na sicie (marynatę zebrać).
Olej rozgrzać na patelni i obsmażyć krewetki. Dodać cukinię, marchewkę, czosnek, szalotkę oraz imbir i smażyć ciągle mieszając. Na koniec dodać zieloną cebulkę i marynatę. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Odstawić do ostygnięcia.
Z pomarańczy ściąć drobne paseczki (wiórki) skórki. Z połowy owocu wycisnąć sok. Sok z połowy pomarańczy, bulion z kurczaka, sos Hoisin, pozostały sos sojowy i olej sezamowy zagotować. Dodać wiórki ze skórki pomarańczowej, doprawić solą i pieprzem Cayenne. Blaty z papieru ryżowego ułożyć na wilgotnej ściereczce, skropić wodą, przykryć wilgotną ściereczka i zostawić na 10-15 minut aby zmiękły.
Sałatę umyć, 6 dużych ładnych liści odłożyć. Połowę ziół posiekać. Układać na sobie po dwa blaty papieru ryżowego i po listku salaty. Nałożyć nieco nadzienia, dodać ziół i rolować sajgonki. Do momentu podania sajgonki przechowywać nakryte wilgotna ściereczką. Nakładać na talerze z pozostałą sałatą i ziołami. Do tego podawać przygotowany wcześniej sos.
Jedna porcja zawiera: 750 kJ/179 kcal

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje