Sałatka nicejska

Salade niçoise to klasyk wśród sałatek

Składniki:

- 750 g zielonej fasolki,
- sól,
- 4 jajka,
- 500 g pomidorów,
- 2 cebule,
- główka sałaty rzymskiej,
- puszka tuńczyka,
- 2 gałązki tymianku,
- jedna gałązka rozmarynu,
- 2 gałązki bazylii,
- 4 łyżki octu winnego,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 6 łyżek oleju,
- pieprz,
- łyżeczka cukru,
- oliwki i kawałki cytryny do dekoracji

Przygotowanie:

Fasolkę, umyć, pokroić, wrzucić do osolonego wrzątku i gotować 15-20 minut, odcedzić. Jajka gotować 8-10 minut, przelać zimną wodą, pokroić na 8 części. Pomidory pokroić na cząstki. Cebulę pokroić w cienkie plasterki. Sałatę potargać na małe kawałki. Tuńczyka osączyć. Z ziół oberwać listki. Ocet zmieszać z sokiem z cytryny, doprawić solą, pieprzem i cukrem. Stopniowo wmieszać olej, dodać zioła. Przygotowane składniki sałatki wymieszać, polać sosem. Wymieszać. Dekorować oliwkami i kawałkami cytryny.
Czas przygotowania: 40 minut
Jedna porcja zawiera: 1550 kJ/370 kcal

Dowiedz się więcej na temat: cytryny | sałatka | sałatki z tuńczykiem | kuchnia francuska

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje