Sałatka śledziowa z buraczkami

Smakuje doskonale ze świeżym pieczywem.

Składniki:

  • 6 płatów śledziowych
  • 2 średnie buraki
  • 4 jajka
  • 4 ogórki kiszone
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • łyżka oleju
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

1. Buraki umyj, odkrój końcówki. Ułóż w naczyniu żaroodpornym wyłożonym folią aluminiową, skrop olejem, oprósz solą i pieprzem. Piecz 45 minut w 200°C. Ostudź, obierz, pokrój w drobną kostkę. Filety mocz w wodzie, odciśnij w dłoniach, pokrój w drobną kostkę. Jajka ugotuj, obierz, ostudź. Ogórki i jajka pokrój w kosteczkę.

Reklama

2. Buraki, śledzie, jajka, ogórki, sól i pieprz wymieszaj w dużej misce. Natkę pietruszki drobno posiekaj (zostaw trochę do dekoracji). Śmietanę, majonez, pieprz i natkę połącz, dodaj do pozostałych składników. Całość wymieszaj, schłodź w lodówce.

3. Podawaj z pieczywem.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje