Sałatka z farro, pieczoną marchewką, pistacjami i rukolą

Wg przepisu Sylwii Wiesenberg.


 Składniki dla 4 osób:

  • 1 opakowanie 200g Farro (pszenica płaskurka)
  • 1 kg marchwi, najlepiej młodej z natką
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • 2 opakowania rukoli Fit&Easy (ewentualnie mieszanki F&E "Active")
  • Po jednym małym pęczku świeżej mięty oraz bazylii
  • 50 g pistacji (ewentualnie orzeszków Pini)
  • Sok z 1 cytryny
  • 100 g sera parmezan w płatkach
  • Oliwa z oliwek
  • Ocet balsamiczny szampański
  • Sól morska do smaku

Reklama

 

Sposób przygotowania:

 

Farro ugotować we wrzącej i lekko osolonej wodzie (około 30min), a następnie wystudzić.

Marchew obrać, pokroić w plastry, natrzeć oliwą z oliwek oraz posiekaną pietruszką, oprószyć solą morską, przełożyć na blachę i piec około 45min  w piekarniku nagrzanym do 220°C aż zacznie się karmelizować (w trakcie pieczenia można mieszać, aby opiekła się równomiernie).

Przygotowane wcześniej Farro połączyć z upieczoną marchewką, pistacjami, sokiem z cytryny, oliwą z oliwek, octem balsamiczny oraz posiekanymi ziołami. Całość delikatnie wymieszać, ewentualnie doprawić do smaku.

Podawać razem z rukolą oraz płatkami sera parmezan.

materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje